Noua lege a pensiilor: Cine sunt cetățenii români care vor avea pensia dublată

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 30 dec 2023, 23:01

Noua lege a pensiilor: Cine sunt cetățenii români care vor avea pensia dublată

Sursa: pexels.com/Daniel Baciu Facebook

După modificările care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024, pensia pentru anumite persoane din România se va dubla, în special pentru cei care au avut o perioadă de muncă pe baza salariului minim.

Pensiile se vor mări începând cu 1 ianuarie 2024. Dacă unii beneficiază de o creștere de 13,8%, alții se vor alege cu o pensie dublă. 

De exemplu, un individ pensionar care, în noiembrie 2023, beneficia de o pensie în valoare de 1.125 de lei și avea un stagiu de cotizare de 36 de ani, va primi o majorare la suma de 1.281 de lei pe lună începând cu ianuarie 2024, prin aplicarea unei creșteri de 13,8%.

Ce pensie va avea după majorare un român care acum primește 1.281 de lei şi are 36 de ani stagiu de cotizare

Pensionarul deține și un număr de 21,62745 puncte acumulate. După recalculările efectuate în septembrie 2024, cetățeanul român va beneficia de o pensie lunară în valoare de 2.340 de lei, reprezentând o creștere de aproximativ 1.200 de lei față de suma inițială.

Daniel Baciu, conducătorul Casei Naționale de Pensii, a subliniat că nu în toate situațiile se înregistrează o astfel de dublare a venitului, potrivit Antena 3.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Noua lege a pensiilor vine cu majorări de peste 80%! Cine va beneficia de 800 de lei în plus la recalculare

Persoanele care au lucrat pentru mulți ani la salariul minim și au acumulat un stagiu de cotizare complet sunt într-adevăr cei care beneficiază cel mai mult.

Ce modificări aduce noua lege a pensiilor

Legea pensiilor vine cu o serie de modificări, printre care:

Citește și: Cine sunt românii care vor primi 800 de lei în plus la pensie. Ministrul Muncii a anunțat data de la care vor avea loc majorările

 

  • Implementarea unei noi formule de calcul, fundamentată pe numărul de puncte acumulate de fiecare beneficiar în conformitate cu principiul contributivității;
  • Stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, indiferent de gen;
  • Stagiu minim de cotizare de 15 ani și stagiul complet de cotizare contributivă de 35 de ani;
  • Reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagii de cotizare contributivă în condiții de muncă speciale sau deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare;
  • Acordarea de puncte suplimentare pentru vechime în cazul unui stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani;
  • Normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035;
  • Conferirea de beneficii pentru mame, care pot opta pentru pensionare mai devreme cu șase luni pentru fiecare copil născut și crescut, până la vârsta de 16 ani, cu o reducere maximă de trei ani și șase luni;
  • Includerea în calculul pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții