Tichetele de masă, pe cale să expire! Până la ce dată pot fi cheltuiți banii

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 31 dec 2023, 11:37

Până la ce dată pot fi folosite tichetele de masă emise anul acesta

Sursa: Unsplash

Tichetele de masă au un anumit termen de valabilitate, așa că românii trebuie să se folosească de ele până la o anumită dată, pentru a nu pierde banii.

Mulți angajați din România primesc bonuri de masă de la locul de muncă, iar banii de pe acestea trebuie să fie cheltuiți până la un anumit termen, căci tichetele au o anumită perioadă de valabilitate.

Tichetele de masă expiră curând

Bonurile pot fi folosite doar în cursul anului calendaristic în care au fost eliberate. În cazul în care banii nu au fost cheltuiți, aceștia vor ajunge înapoi la emitent.

Spre exemplu, dacă mai ai bani pe cardul pentru tichete de masă primit în 2023, aceștia nu vor mai putea fi folosiți în 2024.

Totuși, tichetele de masă care au fost emise între 1 noiembrie și 31 decembrie 2023 fac excepție de la această procedură, acestea fiind valabile până la 31 decembrie 2024.

Un alt aspect important, referitor la bonurile de masă ale angajaților, este reprezentat de creșterea valorii lor.

Guvernul a hotărât ca acestea să se majoreze de la 30 la 35 de lei, de la 1 august 2023, iar mai apoi, de la 1 ianuarie 2024, suma să se ridice la 40 de lei.

„Prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, nivelul nominal al tichetului de masă, de până la 40 de lei/tichet/zi, se va aplica și în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024”, explică

cei de la Ministerul Muncii.

Citește și: Se aplică noi taxe pe tichetele de masă! Data de la care aceste beneficii vor fi taxate în plus

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Valoarea bonurilor de masă crește de la 1 ianuarie 2024

Majorarea tichetelor de masă este motivată de diminuarea considerabilă puterii de cumpărare a populației, factorul declanșator al acestei probleme fiind războiul din Ucraina.

„Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populației, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării prețurilor la energie”, susțin

autoritățile, citate de romaniatv.net.

Astfel, în urma respectivelor măriri, bonurile de masă vor ajunge la valoarea totală de 880 de lei, pe 22 de zile lucrate.

Acestea nu sunt oferite în numerar, ci pe suport electronic, adică pe card, conform prevederilor Legii 165/2018. Cu respectivele carduri, angajații își pot cumpăra produse alimentare, dar pot, de asemenea, să-și plătească mesele calde.

Citește și: Anunț important din partea ministrului Finanțelor! Valoarea acestor tichete va crește de patru ori mai mult în 2024