Franz Beckenbauer, legenda fotbalului german, a murit la vârsta de 78 de ani: „Un fotbalist unic și o persoană iubitoare”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 08 ian 2024, 23:31

Franz Beckenbauer, legenda fotbalului german, a murit la vârsta de 78 de ani: „Un fotbalist unic și o persoană iubitoare”

Sursa: Facebook Premier League

Franz Beckenbauer, una dintre figurile legendare ale fotbalului german, s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani. Faimosul jucător de fotbal a obținut victoria în Cupa Mondială în calitate de căpitan al echipei Germaniei de Vest în 1974 și a repetat performanța ca antrenor în 1990, ridicând din nou prestigiosul trofeu.

Fostul fundaș a evoluat în nu mai puțin de 582 de meciuri pentru Bayern Munchen, reușind să se impună în clasamentul fotbalistic german atât în calitate de jucător, cât și în cea de antrenor.

Cunoscut sub numele de "Der Kaiser", în perioada în care era jucător, a obținut victoria în Campionatul European în 1972 și a fost distins cu Balonul de Aur de două ori.

Franz Beckenbauer a murit la vârsta de 78 de ani

Legenda fotbalului  nemțesc s-a stins din viață în timpul somnului. 

O declarație a familiei sale către agenția de presă germană DPA spunea: „ Cu profundă tristețe anunțăm că soțul meu și tatăl nostru, Franz Beckenbauer, au murit liniștiți în somn ieri, duminică, înconjurați de familia sa.

  Vă rugăm să ne permiteți să ne întristăm în tăcere și să vă abțineți de la a pune întrebări.

„Lumea lui FC Bayern nu mai este ceea ce era înainte – dintr-o dată mai întunecată, mai liniștită, mai săracă”, a transmis și clubul sportiv Bayern.

Citește și: Veste șoc în fotbalul românesc! Dodel, prins drogat la volan: ” Li s-a părut ciudat comportamentul și cum îi privea” Ce riscă fostul fotbalist

Ei au adăugat că fără Beckenbauer „Bayern nu ar fi devenit niciodată clubul care este astăzi”.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cine a fost Franz Beckenbauer 

Jucând în postura de mijlocaș, Beckenbauer a reușit să marcheze împotriva lui Sir Bobby Charlton în finala Cupei Mondiale din 1966, unde Anglia s-a impus cu scorul de 4-2. După această experiență, și-a găsit poziția emblematică în defensivă.

La vârsta de doar 20 de ani, în cadrul Cupei Mondiale din 1966, a reușit să înscrie patru goluri, câștigând premiul pentru cel mai bun tânăr jucător al turneului.

A continuat să evolueze pentru Germania de Vest de-a lungul a 103 partide.

Beckenbauer este una dintre cele trei personalități care au ridicat Cupa Mondială atât în calitate de jucător, cât și de antrenor, alături de brazilianul Mario Zagallo și francezul Didier Deschamps.

La Bayern, în calitate de jucător, a adăugat patru titluri de campion și a fost căpitan în cele trei victorii ale echipei germane în Cupa Europei din anii 1974, 1975 și 1976.

A mai adăugat un titlu de Bundesliga la palmaresul său cu Hamburg în 1982.

Citește și: Mama lui Adi Mutu a murit! „Te voi iubi mereu” În urmă cu o lună, Rodica Mutu și-a sărbătorit ziua de naștere

După despărțirea de Bayern, Beckenbauer a fost atras să evolueze pentru New York Cosmos, devenind alături de Pele una dintre figurile de renume ale ligii nord-americane de fotbal.

A pus punct carierei sale de jucător în 1983, iar la mai puțin de un an mai târziu, fără a avea experiență de antrenor, a fost desemnat manager al echipei naționale a Germaniei de Vest.