Sărbătoare cu cruce neagră la data de 11 ianuarie 2024. Este pomenit „începătorul vieții de obște"

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 10 ian 2024, 14:23

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare este pomenit la data de 11 ianuarie 2024

Sursa: pravila.ro

Sărbătoare pe 11 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare.

Calendar ortodox 11 ianuarie 2024, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, zi ce este trecută în calendarul creștin ortodox cu o cruce neagră.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 11 ianuarie!

Calendar ortodox 11 ianuarie 2024

Sărbătoare 11 ianuarie. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare este sărbătorit în fiecare an pe data de 11 ianuarie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare s-a născut în jurul anului 423, în ținutul Capadociei în estul Turciei, într-o familie foarte credincioasă, formată din părinții săi, Proeresie și Evloghia. Proeresie și Evloghia l-au învățat pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare să îl asculte pe Dumnezeu și să se concentreze pe carte, iar chiar de la o vârstă fragedă acesta a primit treapta de citeț al bisericii.

Citește și: Calendar ortodox: Pe ce dată pică Paștele în 2024

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare îl avea pe Dumnezeu în sufletul său, iar din acest motiv, acesta a simțit chemarea Lui de a pleca la Ierusalim pentru a urma o viață călugărească. Ajuns acolo, Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare s-a rugat la Sfintele Locuri, gândindu-se la ce fel de viață călugărească să urmeze, alegând-o pe cea de obște, fiind ajutat de către starețul Loghin. 

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

După o perioadă petrecută alături de starețul Loghin, Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare alege să se retragă într-o peșteră din apropierea Betleemului, acolo unde a stat timp de 30 de ani, timp în care s-a hrănit doar cu ierburi amare și legume.

În această perioadă acesta s-a rugat neîncetat și se spune că lacrimile sale nu se uscau niciodată de pe obrajii săi.

În jurul acestui sfânt s-au strâns foarte mulți ucenici, astfel încât peștera acestuia nu a mai fost suficientă, motiv pentru care Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare a decis să construiască o mănăstire. Sfârșitul vieții lui a fost adus de către o lungă și dureroasă boală, dându-și viața la 109 ani, la data de 11 ianuarie 532, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 11 ianuarie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, sărbătorit pe 11 ianuarie în calendarul creștin

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca o înțeleaptă căpetenie de cete, părinte al nostru, Sfinte Teodosie, cu Dumnezeiască cuviință să începi acum a aduce cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a venit spre mântuirea a toată lumea, și preasfântă pomenirea ta, împreună cu Sine, a preamărit-o.


Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Din pustiu, Înaintemergătorul lui Hristos, odrasla Elisabetei cea din Aaron, a venit; iar Sfântul Teodosie născându-se în baia botezului prin Duh, cetățean pustiului s-a făcut, urmând lui Iisus.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Teodosie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Botezându-se Hristos în Iordan, s-a pierdut semeția sinagogii israelite; iar în Biserică s-a sădit viața cea întocmai cu îngerii; pe care neschimbat ai înfăptuit-o, Preafericite Părinte Teodosie.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Părtaș Patimii Celui Ce pentru noi a pătimit pe Cruce făcându-te, părinte, prin pustnicie, ai ajuns după vrednicie părtaș și al Învierii Lui și te-ai făcut moștenitor al măririi, Sfinte Teodosie.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ceata cea Dumnezeiască a fecioarelor, prin Dumnezeiască insuflare, te cântă pe tine cea Frumoasă între femei, de Dumnezeu Născătoare, Stăpână, cea Împodobită cu frumusețile Dumnezeirii. Că ai născut pe Cuvântul Cel Făcător de bine, mai presus de cuvânt.