Update Live în ziua 685 de război, un nou bombardament ucrainean a avut loc asupra orașului Belgorod

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 09 ian 2024, 12:21

Ucraina a lansat 29 de atacuri asupra Herson și Zaporojie

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskyy.official

Ucraina a lansat 29 de atacuri asupra Herson și Zaporojie.

Armata ucraineană a lansat mai multe atacuri asupra orașelor Herson și Zaporojie. Rusia a deschis focul asupra propriilor parașutiști aflați în timpul antrenamentelor.

Ucraina a bombardat orașul Belgorod

În timp ce Ministerul Apărării din Rusia anunța că apărarea antiaeriană a doborât 10 rachete trase de armata ucraineană, Ucraina a bombardat în mod repetat un oraș rusesc. Mai exact orașul Belgorod a fost bombardat în mod repetat în ultimele săptămâni, iar autoritățile locale au luat în calcul ca o parte din populația orașului să fie evacuată.

În urma acestui conflict, trei persoane au fost grav rănite.

Din păcate, un alt atac care a avut loc la sfârșitul lunii decembrie a ucis 25 de persoane printre care se aflau și copii.

29 de atacuri lansate de Ucraina către Herson și Zaporojie

Oficialii ucraineni au anunțat că armata Ucrainei a lansat nu mai puțin de 29 de atacuri asupra orașelor Herson și Zaporojie.

În aceste condiții armata ucraineană nu se lasă mai prejos, după ce Rusia a lansat în noaptea de duminică 28 de drone de atac și trei rachete de croazieră. Din fericire Ucraina a reușit să distrugă 21 dintre dronele lansate.

Potrivit serviciului de presă al Asociației Teritoriale Operaționale de Sud a Gărzii Naționale a Ucrainei, până în prezent nu au fost anunțate victime.

Între timp, armata rusă a lansat din greșală o bombă în orașul Lugansk, oraș pe care Rusia îl ocupă în prezent.

Incident tragic în cadrul unui exercițiu militar rus

Într-un incident tragic petrecut în cadrul unui exercițiu militar desfășurat în poligonul militar Kuzminsky din regiunea Rostov, Apărarea antiaeriană rusă a deschis focul asupra propriilor parașutiști aflați în timpul antrenamentelor, ucigând doi soldați. Potrivit informațiilor furnizate de sursa NEXTA, incidentul a avut loc când operatorul unui tun antiaerian ZU-23-2 a confundat exercițiile planificate cu un presupus asalt aerian al parașutiștilor ucraineni și a început să

tragă asupra propriilor colegi.

Citește și: Update Live: În ziua 684 de război în Ucraina, Vladimir Putin a susținut un discurs cu ocazia Crăciunului pe rit vechi

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Oleksandr Shtupun, purtătorul de cuvânt al grupului operativ-strategic ucrainean Tavria, a subliniat că astfel de incidente nu sunt izolate și că, din frică sau confuzie, trupele rusești au fost implicate în situații similare, trăgând în "tot ce mișcă". Această declarație ridică semne de întrebare cu privire la procedurile de identificare și coordonare utilizate în cadrul exercițiilor militare rusești, punând sub semnul întrebării eficacitatea acestora.

Autoritățile militare ruse au emis un comunicat oficial în care recunosc incidentul și exprimă profundul regret pentru pierderile de vieți omenești cauzate de o eroare regretabilă.

Se anunță inițierea unei investigații amănunțite pentru a stabili circumstanțele exacte ale tragediei și pentru a identifica măsurile care pot fi luate pentru a preveni astfel de incidente în viitor.

În contextul tensiunilor crescânde dintre Rusia și Ucraina, astfel de evenimente tragice aduc în prim-plan importanța unei comunicări și coordonări precise în cadrul forțelor armate. Comunitatea internațională urmărește îndeaproape evoluția acestor evenimente și așteaptă concluziile investigației pentru a înțelege mai bine circumstanțele și implicațiile acestui incident.

Patriarhul Kirill afirmă că cei întorși în Rusia pot fi considerați „păcătoși” dacă se pocăiesc sincer

Într-o declarație surprinzătoare, patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a afirmat că cetățenii ruși care au părăsit țara în urma invaziei Rusiei în Ucraina și s-au întors între timp pot fi considerați „păcătoși”, dar că Biserica nu poate respinge pe cei care își recunosc greșeala și se pocăiesc sincer.

Această afirmație vine într-un context în care numeroși ruși au ales să fugă din țară în timpul și după evenimentele tragice din Ucraina, manifestându-și dezacordul față de politica guvernamentală. Unii dintre acești cetățeni, însă, au revenit ulterior în Rusia, iar mulți dintre ei se confruntă cu judecata publică și cu posibile consecințe legale.

Patriarhul Kirill a subliniat importanța pocăinței în această situație și a declarat că Biserica are datoria de a primi și de a oferi iertare celor care își recunosc păcatele. În cadrul unui discurs rostit în fața adunării bisericești, el a spus: „Nu putem respinge pe cei care înțeleg că au făcut o greșeală și care se întorc cu sinceritate la credința lor, la valorile noastre comune.”

Această abordare deschisă a liderului bisericesc vine în contrast cu atmosfera politică și socială tensionată din Rusia și reflectă îngrijorările crescânde cu privire la libertatea de exprimare și la presiunile asupra opoziției. Patriarhul Kirill a adăugat că Biserica Ortodoxă Rusă încurajează reconcilierea și compasiunea în fața diviziunilor și a tensiunilor sociale.

Citește și: Update Live: În ziua 681 de război, Ucraina a emis o declarație oficială privind acuzațiile referitoare la utilizarea de către armata rusă a unor rachete nord-coreene  

Cu toate acestea, reacțiile la declarațiile patriarhului sunt mixte, iar mulți observatori așteaptă să vadă în ce măsură Biserica va pune în practică această deschidere față de cei întorși. Într-un context în care relațiile diplomatice ale Rusiei sunt tensionate, această inițiativă a Bisericii Ortodoxe Rusă ar putea avea implicații semnificative asupra percepției și evoluției societății ruse.