Este ziua tuturor românilor ce poartă acest nume. Sfânta celebrată la data de 12 ianuarie 2024, considerată ocrotitoarea studenților

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 11 ian 2024, 16:00

Românii ce îi poartă numele Sfintei Mucenițe Tatiana își celebrează onomastica la data de 12 ianuarie 2024

Sursa: ziuadecluj.ro

Sărbătoare pe 12 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Tatiana, ocrotitoarea studenților.

Calendar ortodox 12 ianuarie 2024, data la care Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Muceniță Tatiana diaconița, zi în care este celebrată „Ziua studenților”, în Belarus, Rusia și Ucraina.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 12 ianuarie!

Calendar ortodox 12 ianuarie 2024

Sărbătoare 12 ianuarie. Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare este sărbătorită în fiecare an pe data de 12 ianuarie în calendarul ortodox.

Sfânta Muceniță Tatiana diaconița s-a născut în Roma Veche, într-o familie cunoscută, ce și-a deschis sufletul în fața Domnului, ținând însă ascunsă această parte a vieții lor pentru a evita persecuțiile împăratului roman Antonim Eliogabal. Tatăl Sfintei Tatiana a fost de trei ori consul, însă acest lucru nu i-a afectat devotamentul față de Dumnezeu, reușind astfel să împartă credința alături de fiica lui.

După ce împăratul Antonim s-a stins din viață, Alexandru Sever a urcat pe tron, atunci când avea doar 16 ani.

Acest împărat a învățat de la mama sa să creadă în Dumnezeu, însă să nu se dedice total acestuia și să accepte și cultul zeilor. Sfânta Muceniță Tatiana diaconița a ajuns la o vârstă la care trebuia să se căsătorească, însă a refuzat să facă acest pas, alegând să trăiască o viață plină de credință.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Calendar ortodox: Pe ce dată pică Paștele în 2024

Tatiana a decis să își petreacă viața având grijă de cei bolnavi și nevoiași, având toată susținerea părinților pentru a își trăi viața în tihnă și iubire față de Dumnezeu, motiv pentru carea aceasta a fost așezată de Biserica din Roma în rândul diaconițelor. Deși împăratul nu era în totalitate de acord cu creștinismul, dregătorii ce găseau motive diverse pentru a rupe legătura cu Domnul au început să îi tragă la răspundere pe oamenii ce cred în Dumnezeu.

Sfânta Muceniță Tatiana diaconița a fost întotdeauna mândră să recunoască că este creștină, motiv pentru care a fost prinsă și supusă la chinuri groaznice, urmând să fie dusă la templului Zeului Apolo pentru a-l cinsti și a-i aduce jertfe, însă aceasta a decis să refuze un astfel de tratament pentru idoli. Aceasta a decis să se roage la Dumnezeu, moment în care a început un cutremur ce a distrus statuile zeului, alături de o mare parte din templu. 

Persecutorii au decis ca numeroasele chinuri pe care le aveau pregătite pentru Sfânta Muceniță Tatiana diaconița să fie tot mai teribile, alegând astfel să îi smulgă ochii fecioarei cu niște cârlige. Sfânta Muceniță Tatiana diaconița a început să se roage, iar în acel moment aceasta a văzut patru îngeri care au înconjurat-o pe Sfântă și au început să-i bată pe chinuitorii ei, potrivit pravila.ro. Ani la rând Sfânta Muceniță Tatiana diaconița a suferit chinuri groaznice, până când un judecătorul a hotărât omorârea Sfintei Mucenițe Tatiana prin tăierea capului. 

Sărbătoare 12 ianuarie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, sărbătorită pe 12 ianuarie în calendarul creștin

Prea cinstită și întru tot lăudată Sfântă Muceniță Tatiana, care prin aleasă slujire te-ai învrednicit a fi diaconiță a lui Hristos și prin nenumăratele și grelele munci pe care le-ai suferit, ai întărit mărturisirea credinței într-un singur Dumnezeu, zdrobind capiștea idolească prin puterea rugăciunilor

tale și ai primit cununa muceniciei prin tăierea capului, auzi rugăciunea noastră și ne izbăvește de toată înconjurarea dușmanilor văzuți și nevăzuți și mai ales apără turma lui Hristos, care este Biserica, de toate eresurile și rătăcirile și ne ajută ca într-o unire să-I cântăm Lui Dumnezeu: Aliluia!