Parincă sau pălincă: asta-i întrebarea

Author: Diana Tilă

Orice român amator de băuturi tari știe că palincă este o băutură tradițională specifică anumitor state din Europa Centrală și de Est cum ar fi: România, Ungaria și Slovacia. Palinca este un distilat de fructe, obținut din prune bine coapte.

Producția de palincă este adesea legată de tradiții locale. Mulți locuitori din zonele rurale fabrică palincă acasă, în propria gospodărie. Palinca are un conținut foarte ridicat de alcool și este apreciată pentru mirosul său parfumat și aroma sa distinctă.

Românii consumă palincă la evenimente sociale sau festive, la serbările tradiționale, când întâmpină oaspeți sau pur și simplu când se relaxează acasă, alături de cei dragi.

La nunțile tradiționale palincă nu lipsește de pe mesele de petrecere. Iar de sărbători pălinca se oferă oaspeților, în semn de ospitalitate. Unii oameni consumă palincă și pentru a se încălzi iarna, după o plimbare lungă afară sau o bătaie cu bulgări de zăpadă.

Pălinca se servește în pahare mici, în care încape o cantitate de băutură ce poate fi consumată dintr-o singură înghițitură. I momentul potrivit de a consuma pălincă este înainte de masă, pe stomacul gol, ca digestiv.

Ce este parinca și în ce mod diferă ea de palincă?

Parinca nu este palincă cu o ortografie greșită. Parinca este numele pe care un producător de palincă cu fructe în sticlă l-a dat băuturii sale. Pentru astfel de delicatese se folosesc în general pere și de aceea ele au fost denumite parincă prin asocierea dintre pară și palincă.

Pe lângă gustul lor deosebit, un lucru special la aceste băuturi este fructul crescut direct în sticlă. În teorie, creșterea fructelor în sticlă nu presupune un procedeu foarte complicat, dar în practică doar 70-75% din fructele crescute astfel ajung la maturitate.

Ca să se dezvolte direct în sticlă, primăvara, târziu, producătorii de pălincă cu fructe în sticlă aleg ramurile cu cele mai mari fructe, cele care au cel mai mare potențial de creștere, și așează sticle peste ele, fixându-le cu gura în jos astfel încât apa de ploaie să nu se strângă acolo și fructul să putrezească. Apoi, dacă expunerea la soare este prea puternică, producătorii acoperă cu folie reflectorizantă fundul sticlelor deoarece acesta funcționează ca o lupă și poate deteriora fructul din interior.

Succesul procesului de creștere a fructelor în sticlă depinde de foarte mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt solul și clima, factori pe care omul nu îi poate controla.

De unde poți cumpăra parincă?

De la Distileriile Tomșani românii pofticioși se pot răsfăța cu parincă de calitate. Produsele acestui producător se găsesc în magazinul online Fabricat în RO, o platformă dedicată exclusiv acelor producatori români și excepționalelor lor bunuri și servicii. De la Fabricat în Ro te poți aproviziona nu numai cu băuturi tradiționale românești tari, ci și cu produse de băcănie, piese vestimentare spectaculoase, lapte de măgăriță ideal pentru creșterea imunității și multe alte lucruri care te vor îndemna să-ți îndrepți mai mult atenția către piața locală când mergi la cumpărături.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.