Protestele fermierilor și transportatorilor continuă! „Ne pregătim de marș”. Protestatarii vor să ajungă la Guvern

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 12 ian 2024, 13:10

Fermierii și transportatorii nu lasă garda jos

Sursa: Inquam Photos/Cosmin Enache

Fermierii și transportatorii încearcă să ajungă în Piața Victoriei încă de joi seară. Însă autoritățile i-au împiedicat să-și aplice planul, căci nu aveau autorizație.

Însă, fermierii și transportatorii nu s-au lăsat atât de ușor, căci nu s-au întors acasă. În această dimineață, protestatarii și-au pus în gând să blocheze șoseaua de centură a Capitalei cu utilajele.

Fermierii și transportatorii se strâng în număr cât mai mare la București

Revoltați de majorarea prețurilor și a taxelor, dar și de obligativitatea ca toate utilajele să fie înmatriculate și supuse ITP-ului, fermierii și transportatorii au ieșit în stradă.

În acest sens, s-au mobilizat protestatari din toată țara. Cei din Arad, Lugoj și Timișoara au început protestele chiar astăzi, la ora 10:00.

Totuși, aceștia nu sunt singuri, căci, conform informațiilor transmise de psnews.ro, un convoi de tractoare a plecat la ora 09:00 din localitatea Lehliu Gară a județului Călărași, spre București. Utilajele nu merg cu mai mult de 10-15 km/oră, așa că DN3A ar putea fi blocat în cursul acestei zile.

Acestora li s-au alăturat fermierii din Călărași, care au pornit, și ei, spre Capitală, cu tractoarele.

Poliția este în continuă alertă de aseară, întrucât intrările în București riscă să fie blocate din cauza protestelor spontane ale fermierilor și transportatorilor. 

Citește și: Protestele electorale din Serbia se intensifică la Belgrad

Protestatarii s-au strâns pe centura Capitalei

În această dimineață, protestatarii s-au adunat, cu tractoarele, pe șoseaua de centură, la Chiajna. Pentru a aplana situația, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, s-a prezentat la fața locului. Acesta i-a invitat pe oameni la o discuție prin care să-și exprime doleanțele.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Am fost în rândurile celor care protestează în Militari-Chiajna și am făcut o invitație la dialog, am solicitat ca o delegație a celor care protestează acolo să vină împreună cu mine la sediul instituției Prefectului.

Am discutat, inclusiv, la nivelul Cancelariei Premierului, unde 3 consilier de stat sunt pregătiți pentru a asculta revendicările persoanelor care protestează. Este neclar pentru mine motivul pentru care insistă să se protesteze și nu prezintă o listă concretă și foarte clară a acestor revendicări”, declară

prefectul, conform Digi24.

Însă, aceștia vor să ajungă direct la Guvern pentru a-și prezenta lista de cereri.  „Ne pregătim de marș. Daca ne primesc, azi, mergem la Guvern cu revendicările noastre”,  spune fermierul Dănuț Andruș, potrivit psnews.

Citește și: „Eu sunt de partea fermierilor și sunt împotriva boilor” Dan Negru, dezamăgit de „marii cultivatori” din țară. De ce a luat acesta partea fermierilor

Care sunt revendicările fermierilor și ale transportatorilor

În listă, protestatarii au pregătit mai multe cereri, printre care:

  • Alocaţii de cazare/alocaţii de hrană
  • Plafonarea la 5.000 de lei a asigurărilor RCA pentru categoria B0, posibilitatea de a suspenda acoperirea polițelor (RCA/CMR/casco) în cazul în care un camion nu este în folosință, și prelungirea automată a perioadei de valabilitate.
  • Îmbunătățirea timpilor de traversare a frontierei, prin ajustarea OG 43, și conformarea cu Regulamentul European 1100/2008 referitor la controalele vamale, care propune eliminarea verificărilor de masă și dimensiuni la punctele de trecere a frontierelor, pentru a facilita circulația.
  • Recuperarea unei cote din acciza la combustibil pentru companiile de transport, controlul echitabil al camioanelor ucrainene și românești pe teritoriul României și soluționarea dificultăților de acces în Portul Constanța, agravate de volumul crescut de camioane ucrainene care intră zilnic în port.
  • Asigurarea unui mediu de concurenţă loială în domeniul transporturilor.

Acest protest nu este unul organizat, întrucât nicio asociație nu și-l asumă. Fermierii și transportatorii ar fi ieșit în stradă după ce au fost instigați, în mediul online, de către un anumit partid, care „încearcă să câştige capital de imagine sau un procent în plus în sondaje”, conform spuselor ministrului Agriculturii, Florin Barbu.

Capitala nu este singura care este asaltată de proteste spontane, fermierii și transportatorii mobilizându-se în mai multe orașe, precum: Satu Mare, Suceava. Botoșani, Buzău, Galați etc.