Update Live: În ziua 691 de război în Ucraina, ONU are nevoie de aproximativ patru miliarde de dolari să ajute Ucraina

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 ian 2024, 12:39

Rusia utilizează drone de fabricație iraniană, care au fost pictate în negru, pentru atacurile de pe timpul nopții din Ucraina.

Sursa: https://www.facebook.com/zelenskyy.official

Rusia utilizează drone de tip camuflaj pe timpul nopții.

Războiul din Ucraina a atins un nou nivel de complexitate, odată cu adoptarea unor tactici inovatoare de către forțele ruse. Printre acestea, se evidențiază utilizarea dronelor de fabricație iraniană, care au fost pictate în negru pentru a deveni practic invizibile pe cerul nopții. Pe lângă acest aspect, se remarcă și mutarea eșapamentelor motoarelor din spate în față, o manevră menită să înșele bateriile antiradar cu detectare termică.

Reprezentanții ONU au nevoie de 4 miliarde de dolari pentru a putea ajuta Ucraina

Organizația Națiunilor unite a anunțat luni, 15 ianuarie, că pentru a acorda un ajutor umanitar Ucrainei are nevoie de suma de 4,2 miliarde de dolari. Printre aceștia se află și refugiații care au ales să plece din Ucraina în momentul declanșării invaziei ruse, în urmă cu doi ani. Potrivit declarațiilor reprezentanților ONU: „Recentul val de atacuri amintește costul devastator al acestui război pentru civili, într-un moment în care o iarnă grea crește nevoia urgentă de ajutor umanitar menit să salveze vieți”.

În jur de 14,6 milioane de oameni, mai exact 40% din populație, vor avea nevoie de ajutor în acest an.  Subsecretarul general al Națiunilor Unite pentru afaceri umanitare, Martin Griffith, a declarat că: „Sute de mii de copii trăiesc în comunități din prima linie, îngroziți, traumatizați și lipsiți de cele mai elementare lucruri”. Acesta a ținut să mai precizeze și faptul că spitalele, școlile și căminele sunt vizate în mod constant de atacurile rusești, dar mai ales rețelele de apă și gaze.

Din păcate doar jumătate dintre copiii refugiaților, cu vârsta școlară, sunt educați în țările care au ales să îi găzduiască, iar un sfert dintre refugiați au probleme în acordarea asistenței medicale și doar 40% au reușit să își găsească un loc stabil de muncă, cel mai des sub calificările lor.

Armata rusă a început să utilizeze drone camuflaj pe timp de noapte

Ultima serie de atacuri rusești a fost caracterizată drept "extrem de bine planificată" de către experții în securitate internațională.

Oleksii Melnik, co-director al programelor internaționale de securitate la think-tank-ul Razumkov Center din Kiev, a subliniat că atacurile mortale au fost precedate de stoluri de drone și rachete individuale care au explorat diverse rute. Aceste manevre au avut scopul de a cartografia apărarea Ucrainei și de a identifica punctele slabe ale sistemului de apărare.

Se pare că forțele rusești au adoptat o strategie de sacrificiu, folosind pioni în forma de drone și rachete individuale pentru a evalua și a testa eficiența apărării ucrainene.

Melnik a explicat că aceste atacuri au vizat, în principal, instalațiile din industria de apărare, subliniind că, chiar dacă nu este admis oficial, o parte semnificativă dintre aceste rachete au atins țintele propuse.

Citește și: Update Live: În ziua 688 de război, America a anunțat că asistența acordată Ucrainei a încetat complet

Deși Ucraina se confruntă cu provocări semnificative, apărarea sa aeriană a reușit să atingă performanțe notabile.

Melnik a declarat că aceasta lucrează "la limita capacităților sale", atingând deseori o rată de interceptare de peste 70% pentru diferitele ținte. Este important de menționat că, uneori, toate rachetele inamice au fost oprite, evidențiind astfel eficiența ridicată a sistemului de apărare ucrainean.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Războiul în Ucraina a adus în prim-plan nu doar conflictele militare, ci și tehnologii avansate și strategii inovatoare. Utilizarea dronelor camuflate și adaptarea acestora pentru a evita detectarea radarului reprezintă doar câteva exemple ale evoluției continue a tacticilor de luptă. În timp ce Ucraina se confruntă cu amenințări serioase, rezistența și eficiența apărării sale arată că aceasta rămâne o forță de luat în seamă în fața noilor provocări ale războiului modern.

Oleg Deripaska anunță că sunt slabe șanse să apară pacea între Rusia și Ucraina

Perspectivele pentru instaurarea păcii în Ucraina se estimează a fi sumbre cel puțin până în mai 2025, potrivit declarațiilor magnatului rus Oleg Deripaska. Cu discuțiile constructive privind încheierea conflictului fiind dificile, în special la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde nicio delegație rusă nu va participa, scenariul de rezolvare a crizei în regiune pare să fie tot mai îndepărtat.

În februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a trimis mii de trupe în Ucraina, declanșând astfel cel mai amplu conflict dintre Occident și Moscova de la Criza rachetelor din Cuba din 1962. Această mișcare a condus la tensiuni geopolitice majore și a polarizat relațiile internaționale, afectând întreaga regiune.

Oleg Deripaska, un important magnat rus, a exprimat îngrijorarea sa cu privire la blocarea discuțiilor constructive în ceea ce privește Ucraina. Postând pe aplicația Telegram, Deripaska a subliniat că absența delegației ruse la Forumul Economic Mondial de la Davos va face dificilă organizarea unor dialoguri productive. Această absență pare să fie un obstacol semnificativ în eforturile de a ajunge la o rezolvare diplomatică a conflictului ucrainean.

Citește și: Update Live: În ziua 687 de război, mai mulți jurnaliști turci au fost răniți după un atac cu rachete în Harkov

Cu toate acestea, Forumul Economic Mondial atrage atenția liderilor cheie din întreaga lume, printre care secretarul de stat american Antony Blinken, președintele francez Emmanuel Macron și reprezentanți de marcă din Orientul Mijlociu. Acest eveniment reprezintă o oportunitate de a aduce problema conflictului din Ucraina în prim-planul agendei globale, alături de crizele din Gaza și alte probleme majore la nivel mondial.

Cu absența delegației ruse la Davos și cu tensiunile crescânde în regiune, se pare că perspectivele pentru pace în Ucraina rămân sumbre până în cel puțin mai 2025. Cu toate acestea, prezența liderilor globali la Forumul Economic Mondial oferă o șansă de a discuta și aduce în prim-plan situația din Ucraina, sperând la o mobilizare a comunității internaționale în favoarea unei soluții pașnice și a detensionării conflictului.