Medicii de familie şi cei din policlinici intră în grevă. Pacienţii nu vor fi primiţi la consultaţii

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 15 ian 2024, 09:50

Medicii de familie şi cei din policlinici intră în grevă. Pacienţii nu vor fi primiţi la consultaţii

Sursa: PixaBay

Luni, medicii de familie și cei din policlinici vor declanșa o grevă, timp de o oră, în timpul căreia pacienții nu vor putea beneficia de consultații.

Situația actuală în sistemul de sănătate din România ridică serioase preocupări atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți. Anunțul despre diminuarea bugetului pentru sănătate a stârnit nemulțumiri semnificative, iar decizia de a intra în grevă a medicilor de familie si a celor care își desfășoară activitatea în policlinici amplifică această tensiune.

Care este nemulțumirea medicilor

Principala nemulțumire a personalului medical se referă la noul contract care va intra în vigoare de la 1 februarie și care va determina o diminuare substanțială a veniturilor, cu aproximativ 30%.

Această scădere ar putea determina mulți medici să ia in considerare chiar ruptura contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). O astfel de decizie ar putea avea consecințe majore pentru pacienți, care ar putea fi nevoiți să suporte costurile consultațiilor și tratamentelor din propriul buzunar.

Preocuparea este cu atât mai mare cu cât se pare ca această situație tensionată ar putea afecta accesul pacienților la servicii medicale de calitate.

Citește și: Schimbări semnificative pentru pensionari. Ce se întâmplă cu biletele pentru tratament balnear în 2024

Ce a transmis preşedintele Colegiului Medicilor

În sprijinul nemulțumirilor personalului medical, președintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a exprimat suportul său pentru demersul sindicatului Sanitas, considerând că revendicările acestora sunt justificate și sunt în interesul comunității medicale.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Noi susţinem demersul Sanitas. Avem o relaţie foarte bună cu sindicatele în general. Nu ne implicăm în activitatea sindicală, dar dorinţele lor, doleanţele lor sunt foarte corecte şi sunt spre binele comunităţii medicale. Deci cu atât mai mult susţinem ceea ce vor dânşii”, a declarat Daniel Coriu.

Citește și: Un nou tip de concediu pentru români! Când se ia acesta și cine poate beneficia de zilele libere

„Susţinem demersul lor pentru că creşterea nu trebuie să privească numai un anumit sector profesional numai medicii, asistentele. Vedeţi, un spital este ca o uzină, cu infrastructură, cu aparate, echipamente. Avem echipamente de milioane de euro, zeci de milioane de euro. Aceste echipamente trebuie întreţinute şi, din nefericire, avem muncitori sau ingineri plătiţi foarte, foarte prost. Când ai investit într-un echipament de milioane de euro, tu nu poţi să investeşti în resursa umană care să aibă grijă de acel aparat?”, a mai spus acesta.

Este important ca autoritățile să fie deschise la dialog și să găsească soluții echitabile care să satisfacă atât nevoile personalului medical, cât și să asigure continuitatea serviciilor medicale pentru pacienți.