Pe ce dată se sărbătorește, de fapt, Sfântul Valentin în 2024 în calendarul ortodox?

Autor: Cristina Mocanu

Sfântul Valentin este sărbătorit la data de 14 februarie în calendarul catolic.

Sursa: pexels.com

Sfântul Valentin ortodox este sărbătorit în ală zi față de cel catolic.

În calendarul ortodox, Sfântul Valentin este sărbătorit la o cu totul altă dată față de cel sărbătorit în calendarul catolic. Iată la ce dată este de fapt sărbătorit Sfântul Valentin ortodox.

Când îl sărbătorim de fapt pe Sfântul Valentin în calendarul ortodox în 2024?

Contrar așteptărilor, deși Sfântul Valentin este sărbătorit la data de 14 februarie în calendarul catolic, cel ortodox este sărbătorit la o cu totul altă dată.

Ziua Îndrăgostiților, sau Valentine’s Day, este o sărbătoare iubită în întreaga lume, însă puțini sunt conștienți că numele său nu are legătură directă cu sfântul Valentin din calendarul ortodox. În realitate, lucrurile sunt mai complexe decât ar putea părea la prima vedere. Adevărul despre această sărbătoare a iubirii și legătura cu sfântul Valentin devine evident atunci când analizăm detaliile calendarului ortodox și originea acestei tradiții străvechi.

Desigur, denumirea sugerează o conexiune directă cu sfântul Valentin, dar realitatea este cu totul alta. Sfântul Valentin este sărbătorit de mai multe ori în decursul unui an conform calendarului ortodox, însă niciuna dintre aceste date nu coincid cu celebrarea iubirii pe 14 februarie. Pe 16 februarie, alături de Sfântul Mucenic Pamfil, și pe 30 iulie, alături de Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenetos și Andronic, sunt doar două dintre datele în care biserica îl comemorează pe sfântul Valentin.

Alți sfinți cu același nume sunt cinstiți la alte date, cum ar fi Sf. Mc. Valentina pe 10 februarie, Sf. Mc. Valentin pe 24 aprilie, și Sf. Valentin pe 24 octombrie.

Care sunt originile sărbătorii iubirii?

Adevărata poveste a sărbătorii iubirii își are rădăcinile în Roma Antică, într-o festivitate numită Lupercalia, desfășurată anual pe 15 februarie. Scopul acestei ceremonii era să aducă omagiu zeităților Juno și Pan, personificări ale fertilității și sexualității.

În cadrul acestei celebrări, tinerele necăsătorite scriau bilete de dragoste, iar băieții alegeau un mesaj dintr-o urnă. Începea astfel o perioadă de curtare, cu șanse mari ca cei doi să ajungă să se căsătorească. În trecut, ziua Sfântului Valentin era cunoscută și sub numele de "ziua nunții păsărilor", deoarece oamenii credeau că în această zi, păsările își găseau perechea pe viață.

Citește și: Pe ce dată are loc Întâmpinarea Domnului în 2024? Calendar ortodox

Astfel, deși numele sugerează o legătură cu sfântul Valentin, sărbătoarea Îndrăgostiților are origini ce se întind până în Roma Antică. Cu toate că sfântul Valentin este sărbătorit în calendarul ortodox, data specifică a sărbătorii iubirii nu se suprapune cu nicio comemorare a acestui sfânt. Astfel, Valentine’s Day este mai mult decât o sărbătoare religioasă- este o tradiție seculară, îmbogățită de simboluri și obiceiuri din istoria străveche a dragostei umane.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Viața Sfântului Valentin ortodox

Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Valentin a fost hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno și ulterior a fost ridicat la rangul de episcop al Interamnei de către Papa Victor I, în anul 197. Cunoscut pentru propovăduirea cu pasiune a Evangheliei, Sfântul Valentin a devenit un lider spiritual în comunitatea sa. Făcător de minuni și vindecător, el a dobândit afecțiunea credincioșilor săi prin bunătatea și milostenia sa.

Unul dintre miracolele sale notabile a fost vindecarea fratelui tribunului roman, Frontanus, de o boală grea. De asemenea, când Cherimon, fiul celebrului filosof Craton, s-a îmbolnăvit grav, acesta l-a chemat pe Sfântul Valentin la Roma. Prin rugăciune și credință, Sfântul Valentin l-a vindecat pe Cherimon, schimbându-i soarta și aducând credința în inima filosofului și a întregii sale familii.

În ciuda slujirii sale pline de dragoste, Sfântul Valentin a fost arestat, torturat și, în cele din urmă, decapitat la Roma. Acest tragic eveniment a avut loc în timpul persecuțiilor împăratului Marc Aureliu și a fost ordonat de prefectul Placid Furius. La vârsta aproape de o sută de ani, Sfântul Valentin și trei dintre discipolii săi, Procul, Efiv și Apolonie, au fost martirizați în anul 273. Execuția a avut loc în secret, în timpul nopții, pentru a evita o revoltă a populației din Terni, locul său natal.

Citește și: Calendar ortodox pentru februarie 2024: Cele mai importante sărbători

Părticele din moaștele Sfântului Valentin sunt astăzi păstrate cu venerație la Biserica Delea-Nouă Calist din București, fiind donate de Episcopia din Terni, Italia, în anul 2005. În Calendarul Ortodox, Sfântul Ierarh Mucenic Valentin este prăznuit pe 30 iulie.

Pe lângă sărbătorirea principală a Sfântului Valentin în această zi, întâlnim și alți mucenici care au purtat acest nume în diferite perioade ale anului. Aceștia sunt Sfinții Mucenici Marcu, Sotirih și Valentin pe 24 octombrie, Sfânta Muceniță Valentina pe 10 februarie, Sfântul Mucenic Valentin pe 16 februarie, Sfântul Mucenic Valentin pe 24 aprilie, Sfântul Valentin Preotul pe 6 iulie și Sfânta Muceniță Valentina pe 18 iulie.

Viața și martiriul Sfântului Valentin reprezintă un exemplu de credință puternică, devotament și dragoste față de aproapele, iar moștenirea sa continuă să inspire și să influențeze credincioșii de-a lungul secolelor.