Sărbătoare cu cruce neagră la data de 20 ianuarie 2024, în calendarul ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 19 ian 2024, 16:00

Sărbătoare pe 20 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare pe 20 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare.

Calendar ortodox 20 ianuarie 2024, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare, ce este cunoscut și drept izbăvitorul de boli grele, fiind considerat un mare făcător de minuni, ajutând cuplurile ce nu pot avea copii.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 20 ianuarie!

Calendar ortodox 20 ianuarie 2024

Sărbătoare 20 ianuarie. Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare este sărbătorit în fiecare an pe data de 20 ianuarie în calendarul ortodox, fiind trecut alături de o cruce neagră.

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare s-a născut în anul 377, în Melitene, capitala civilă și bisericească a provinciei romane Armenia Inferior, iar părinții săi erau doi credincioși, ce s-au rugat cu multă patimă la Dumnezeu pentru a le dărui un copil, deoarece mama acestuia nu putea să rămână însărcinată.

După multă rugăciune, vocea unui înger s-a auzit, spunându-le să se veselească, deoarece vor avea un fiu, motiv pentru care i-au dat numele Eftimie, ce înseamnă „voie bună”.

Citește și: Pe ce dată are loc Întâmpinarea Domnului în 2024? Calendar ortodox

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare a rămas fără o figură paternă încă de la o vârstă fragedă, moment în care mama sa a decis să îl lase în grija episcopului Melitinei, făcându-l citeț.

Acestuia îi plăcea foarte mult ceea ce îl învăța episcopul și arăta o seriozitate ce a fost apreciată rapid, fiind hirotonit preot și însărcinat cu supravegherea sfintelor sihăstrii și mănăstiri.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Atunci când a avut 29 de ani, Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare a locuit împreună cu Sfântul Teoctist în peștera unui munte, perioadă în care sfântul a reușit să vindece mai mulți credincioși. După 5 ani, aceștia au decis să caute un alt loc în pustietate pentru a locui și a își ține postul aspru, astfel au locuit într-o peșteră din râpa unui munte din pustie. În perioada aceasta, cei doi trăiau cu ajutorul rugăciunii, motiv pentru care Dumnezeu i-a oferit Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare darul facerii de minuni și al prorociei. 

Tot mai mulți oameni au auzit de puterile miraculoase ale sfântului, astfel acesta a început să fie foarte căutat, credincioșii dorindu-și să se afle cât mai aproape de peștera în care acesta se află. Pentru a se conecta tot mai mult la cele sfinte, Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare a decis ca în timpul săptămânii să stea în pustietate, iar în zilele de sâmbătă și duminică să îi ajute pe cei ce îi trec pragul.

Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare a murit la vârsta de 96 de ani, iar înainte de a trece la cele sfinte, acesta le-a spus ucenicilor săi, Ilie și Macarie, că aceștia cor deveni patriarhi ai Ierusalimului, lucru care s-a întâmplat întocmai, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 20 ianuarie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare, sărbătorit pe 20 ianuarie în calendarul creștin

O, Sfinte Preacuvioase Părinte Eftimie, mare nevoitorule și cald folositorule, apuca înainte cu sfintele tale rugăciuni cele către milostivul Dumnezeu, roagă-te, îmblânzește-L, fă-L milostiv nouă celor ce cădem cu umilința la tine, cela ce din pruncie te-ai dat pe tine Domnului, rănindu-te de focul dragostei Lui, ai părăsit toate deșertăciunile lumești ca pe niște gunoaie, Lui ai urmat cu toată dragostea, iubindu-L mai mult decât pe toate bunătățile cele trecătoare ale lumii acesteia. Pentru ca luminându-ți ochii sufletului tău, cu toată inima ai slujit ca un înger în trup, Lui, care te-a și preamărit după multele tale trude și osteneli cu darul minunilor Sale în viata și după moarte, căci așa preamărește Dumnezeu pe cei ce-L măresc cu lauda și fapte bune.

Așadar, Sfinte Preacuvioase Părinte Eftimie, ca cel ce în cer fiind neîncetat te rogi cu Preacurata Maica a lui Dumnezeu și cu toți sfinții pentru întărirea sfintelor lui Dumnezeu Biserici, a bunilor conducători și a supușilor lor, ca să asculte de legile tarii, pentru întărirea fraților și a tot clerul ortodox și cinul călugăresc și pentru mântuirea tuturor dreptcredincioșilor creștini din toată lumea, roagă-te și pentru noi ca să fim apărați de vrășmașii văzuți și nevăzuți, fii silitor și rugător pentru noi către Domnul Dumnezeu. Izbăvește-ne de toată ispita neașteptată și de muncile cele veșnice, ca să aflam mila în ziua Înfricoșatei Judecați și să ne învrednicim acelor nespuse bunătăți, privind și preamărind Lumina cea preadulce și desfătata a fetei Preamilostivului Dumnezeu, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh în veci. Amin.