Clasa a XII-a reprezintă o perioadă foarte importantă pentru elevi, la finalul acesteia, susținând examenul de bacalaureat 2024 sau examenul maturității, așa cum mai este cunoscut. Pentru a își testa cunoștințele înainte de acest examen important din viața lor, elevii vor susține simularea Bacalaureatului pentru anul 2024, astfel încât să afle care este nivelul la care se află.
Când are loc simularea Bacalaureatului pentru anul 2024
Elevii claselor a XII-a vor susține simularea pentru examenul de Bacalaureat pentru anul 2024 la începutul lunii martie, mai exact în perioada 4-7 martie 2024. Aceștia își vor putea testa cunoștințele înainte de examenul maturității, astfel testându-și nivelul, însă această simulare îi ajută pe elevi să se obișnuiască cu atmosfera ce o să fie în timpul examenului, dar și cu procedurile pe care aceștia trebuie să le respecte.
Iată cum arată calendarul pentru simularea examenului de Bacalaureat pentru anul 2024:
- 4 martie 2024: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
- 5 martie 2024: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
- 6 martie 2024: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
- 7 martie 2024: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
- 15 martie 2024: Comunicarea rezultatelor.
Prima probă pe care elevii claselor a XII-a o vor susține este la Limba și literatura română, iar aceștia vor trebui să urmeze regulile și programul din anii anteriori. Examenul o să înceapă la ora 09:00, însă elevii claselor a XII-a ce participă la simulare trebuie să pășească în sală până la ora 08:30. Începând cu ora 09:00, supraveghetorii vor deschide plicurile sigilate în care se află subiectele simulării examenului de Bacalaureat la Limba Română, urmând să aibă 3 ore la dispoziție pentru a rezolva subiectele.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citește și: Ce poate pica la Subiectul 2 și Subiectul 3 la Evaluare Națională 2023. Modele de subiecte
Înainte de a începe rezolvarea subiectelor, „ (5) asistenții vor informa elevii asupra faptului că redactarea rezolvării subiectelor va începe de pe a doua pagină a primei foi tipizate. Această informație va fi trecută în procesul — verbal în care se confirmă primirea tipului de subiect corespunzător şi pe care elevii trebuie să îl semneze.”, potrivit articolului 11, relatează stirilekanald.ro.
O premieră pentru anul școlar 2023-2024 o reprezintă și modul în care o să fie corectate lucrările.
Lucrările simulărilor examenului de Bacalaureat 2024 vor fi scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată, urmând ca acestea să fie repartizate aleatoriu și automat profesorilor evaluatori din alte județe față de cel în care s-a dat examenul de simulare.Modele de subiecte la Română
Elevilor ce susțin simularea examenului de Bacalaureat la Limba și Literatura Română sunt încurajați să înceapă pregătirea pentru acesta, folosind modelele puse la dispoziție de Ministerul Educației pe site-ul subiecte.edu.ro. Candidații pot găsi pe acest site modele de subiecte pentru toate materiile la care se dă examenul de Bacalaureat, dar și baremul pentru corectarea acestora.
Elevii ce își doresc să părăsească sala de examen înainte de cele trei ore pe care le au la dispoziție pentru a finaliza subiectele primite, o pot face, dar doar după ce a trecut jumătate din timp, mai exact o oră și jumătate din momentul în care subiectele au fost distribuite în sălile de examen, însă fără a lua și foia pe care au primit subiectul.