Românii ar putea transforma aceste tichete în bani cash. Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 18 ian 2024, 15:38

Românii ar putea transforma acestea tichete în numerar. Legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024

Sursa: pexels.com

Începând cu 1 ianuarie 2024, românii care prestează activități casnice beneficiază de o schimbare semnificativă în sistemul de recompensare. Guvernul a introdus tichete valorice în valoare de 15 lei pentru aceste servicii, reprezentând un pas important pentru recunoașterea muncii depuse în gospodărie.

Această inițiativă legislativă are drept scop facilitarea și încurajarea activităților casnice, contribuind la recunoașterea eforturilor depuse de furnizorii casnici. Activitățile casnice, precum curățenia, igienizarea, prepararea hranei sau îngrijirea persoanelor dependente, pot fi acum remunerate cu tichete valorice în valoare de 15 lei.

Cum funcționează sistemul de tichete pentru activități casnice

Beneficiarii activităților casnice achiziționează tichetele de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, din București, de la poștă sau prin intermediul unei platforme electronice.

Costul de tipărire și distribuire este suportat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, iar beneficiarul suportă doar valoarea nominală a tichetelor.

Citește și: Ajutor financiar pentru acești părinți! Ce sumă de bani vor primi aceștia în plus, la salariu

Serviciile pentru care pot fi folosite tichetele includ curățenia, igienizarea, spălarea și călcatul hainelor, servicii de croitorie, precum și îngrijirea corporală și hrănirea persoanelor dependente.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Persoanele care prestează aceste activități casnice pot beneficia de posibilitatea de a preschimba tichetele în bani în termen de maximum 12 luni de la data primirii acestora.

Procedura poate fi realizată la oricare dintre agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau prin intermediul furnizorului de servicii universale, inclusiv prin ordin de plată/transfer în contul bancar indicat de prestatorul casnic prin Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

De ce trebuie să țină cont românii care beneficiază de astfel de tichete 

Potrivit reglementărilor, tichetele pentru activități casnice nu pot fi utilizate pentru serviciile prestate de membri ai familiei beneficiarului activității casnice.

De asemenea, este important de menționat că furnizorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului, conform specificațiilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Citește și: Cine sunt românii care vor beneficia de 250 de lei în luna februarie. Aflați ce puteți achiziționa cu această sumă

Această inițiativă aduce beneficii atât pentru furnizorii casnici, cât și pentru beneficiarii activităților casnice, contribuind la recunoașterea valorii muncii depuse în gospodării.

Este un pas semnificativ către îmbunătățirea condițiilor de muncă în această sferă și la stimularea activităților casnice în România.