Psihopatul și sociopatul sunt adesea folosite în mod interschimbabil în limbajul comun pentru a descrie o persoană care este predispusă în mod patologic la un comportament criminal sau violent și care nu are niciun fel de considerație pentru sentimentele sau interesele altora și niciun sentiment de remușcare sau vinovăție pentru crimele sale. Deși termenii sunt folosiți și în literatura științifică (inclusiv în Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mintale, sau DSM), ei nu sunt bine definiți acolo; profesioniștii din domeniul sănătății mintale preferă, în schimb, să înțeleagă atât psihopatia, cât și sociopatia ca fiind tipuri de tulburări de personalitate antisocială
Caracteristici
Atât psihopatia, cât și sociopatia, așadar, sunt caracterizate de un model permanent de dispreț și încălcare a drepturilor celorlalți, manifestat prin trei sau mai multe dintre următoarele comportamente obișnuite sau continue: încălcări grave ale legilor penale; înșelăciune pentru câștig personal sau plăcere, inclusiv minciună, escrocherie sau înșelăciune; impulsivitate sau eșecul de a planifica în avans; iritabilitate și agresivitate care deseori duc la atacuri fizice; nepăsare nesăbuită față de siguranța proprie sau a altora; eșecul de a
Alte caracteristici asociate cu TPA sunt o lipsă pronunțată de empatie; o tendință de a fi disprețuitor față de drepturile, interesele sau sentimentele altora; și o autoapreciere excesiv de mare- adică aroganță, îngâmfare sau îngâmfare.
Psihologii și psihiatrii subliniază faptul că TPA nu poate fi diagnosticat corect la copii, deoarece este prin definiție o afecțiune care dăinuie mulți ani și deoarece personalitatea copiilor evoluează în mod constant. Cu toate acestea, adulții care dezvoltă TPA au manifestat de obicei în copilărie ceea ce se numește tulburare de conduită, caracterizată în general prin comportament agresiv față de oameni sau animale, distrugerea proprietății, înșelăciune sau furt și încălcări grave ale legilor penale sau ale altor norme.
Printre persoanele care prezintă TPA, cei numiți psihopați se disting printr-o incapacitate aproape completă de a forma legături emoționale autentice cu ceilalți; o tendință compensatorie de a forma relații artificiale și superficiale, pe care psihopatul le exploatează sau le manipulează în mod cinic pentru a beneficia de ele însele; o capacitate corespunzătoare de a părea lingușitor și chiar fermecător în fața celorlalți; o capacitate la unii psihopați de a menține aparența unei vieți profesionale și familiale normale; și o tendință de a planifica cu atenție activitățile criminale pentru a evita detectarea.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Factori
Deși atât factorii biologici, cât și cei de mediu joacă un rol în dezvoltarea psihopatiei și a sociopatiei, se consideră în general că psihopatia este în principal o afecțiune genetică sau moștenită, legată în special de subdezvoltarea unor părți ale creierului responsabile de reglarea emoțiilor și de controlul impulsurilor. Cele mai importante cauze ale sociopatiei, în schimb, sunt reprezentate de abuzul fizic sau emoțional sau de traumele grave suferite în copilărie. Pentru a simplifica lucrurile, psihopații se nasc, iar sociopații se fac.
Atât psihopatia și sociopatia, cât și TPA în general, au trăsături comune cu tulburarea narcisistă de personalitate (NPD), afecțiune manifestată de persoanele numite în mod obișnuit narcisiști. La fel ca persoanele cu TPA, narcisiștii, în general, nu au empatie și tind să aibă o părere nerealistă despre ei înșiși și, la fel ca psihopații, narcisiștii tind să formeze relații superficiale, să îi exploateze și să îi manipuleze pe ceilalți și să fie lingușitori și superficial fermecători. Totuși, spre deosebire de multe persoane cu TPA, narcisiștii nu sunt, în general, impulsivi, agresivi sau înșelători în mod obișnuit. De asemenea, nu prezintă în mod caracteristic nici tulburări de comportament în copilărie sau comportament criminal la vârsta adultă. Narcisiștii manifestă, de asemenea, în mod caracteristic, o nevoie imperioasă de admirație, stimă sau invidie din partea celorlalți, o trăsătură care nu este manifestată de persoanele cu TPA.
Citește și: Vouchere Alimente 2024: Guvernul anunță majorări și sprijin financiar pentru acești români!
Citește și: Sfântul Eftimie cel Mare: Tradiții pentru această zi de sărbătoare