Sărbătoarea Paștelui, denumită și „Învierea Domnului”, reprezintă una dintre cele mai importante și grandioase festivități din întregul an, conform Calendarului ortodox. De remarcat este faptul că data Paștelui nu este fixă, ci suferă modificări anuale.
Citește și: Pe ce dată pică Rusaliile în 2024 și câte zile vor avea libere românii?
Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui 2024
Cu toate acestea, cu regularitate în fiecare an, înainte de sărbătoarea Paștelui, credincioșii adoptă o perioadă de post care se întinde pe durata a 40 de zile. Pe parcursul acestui interval, aceștia renunță la consumul de produse de origine animală și respectă cu devotament tradițiile și obiceiurile românești asociate acestei perioade semnificative din calendarul liturgic.Partea superioară a formularului
Perioada Lăsata Secului pentru Postul Sfintelor Paști cuprinde două faze distincte:
Duminica Lăsatului sec de carne, pe 10 martie 2024
Duminica Lăsatului sec de brânză, pe 17 martie 2024
Lăsata Secului reprezintă, în esență, ultima zi înaintea începutului unui post extins. Postul Paștelui, cunoscut și sub denumirea de "Postul cel Mare", este caracterizat de două momente distincte de Lăsat al Secului. Termenul "sec" este adesea asociat cu ideea de lipsă de umezeală și grăsimi în contextul postului.
Cu toate acestea, esențialul nu constă doar în aspectele alimentare, ci mai degrabă în purificarea atât a sufletului, cât și a trupului. Prin urmare, accentul se pune pe necesitatea ca omul păcătos să se "desprindă" din fiecare aspect al ființei noastre în această perioadă de pregătire spirituală și trupească.
Tradiții și obiceiuri românești importante de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui
Creștinii ortodocși se angajează în rugăciuni către Divinitate și întreprind acte caritabile, având în vedere că acestea contribuie la iertarea păcatelor lor.
Prin intermediul acestor practici spirituale și faptelor bune, ei aspiră la purificarea și curățarea sufletului lor.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Creștinii ortodocși se angajează în rugăciuni către Divinitate și întreprind acte caritabile, având în vedere că acestea contribuie la iertarea păcatelor lor.
Citește și: Paștele ortodox 2024: Pe ce dacă pică Învierea Domnului și câte zile libere vor avea românii
Ce tradiții este bine să respecți în această zi
În cadrul mesei festive, întreaga familie se adună pentru a sărbători împreună.
În zona Bărăganului, conform unei tradiții străvechi, în ziua Lăsata Secului, toate oasele și resturile de mâncare sunt adunate pe o față de masă. În ziua următoare, acestea sunt aruncate spre răsărit, în conformitate cu obiceiul. În timpul acestei acțiuni, credincioșii rostesc cuvinte specifice: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrana de pe masa mea, pentru ca să vă bucurați și să fiți sătule, precum și să vă înfruptați din recoltele mele prosperate”. Astfel, tradiția reflectă un gest de generozitate și recunoștință față de natură, exprimat prin oferirea hranei rămase către păsările cerului.Înainte de a începe Postul Paștelui, în ziua Lăsata Secului, este imperativ să rezolvăm orice neînțelegere sau dispută cu cei din jur, pentru a ne asigura că nu intrăm în perioada de post cu greutăți sufletești.
Un alt obicei este ca femeile să evite activitățile de coasere și tors, deoarece se crede că acestea ar putea atrage necazuri și boli asupra familiei lor. Astfel, aceste practici tradiționale reflectă importanța armoniei relaționale și precauția față de potențialele influențe negative asupra sănătății și bunăstării familiei în timpul perioadei de post.
În regiunea Ardealului, este obișnuința ca gospodinele să acorde o atenție deosebită spălării cu grijă a vaselor în care au pregătit și servit alimente dulci, având grijă ca aceste recipiente să fie curățate temeinic. Scopul acestui obicei constă în a preveni orice contaminare sau impurificare a vaselor, asigurându-se astfel că preparatele destinate postului să nu fie afectate sau considerate "spurcate".