Sărbătoare cu cruce neagră la data de 27 ianuarie 2024, în calendarul ortodox

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 ian 2024, 16:00

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur este celebrată la data de 27 ianuarie 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare pe 27 ianuarie, atunci când creștinii ortodocși sărbătoresc pe Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur.

Calendar ortodox 27 ianuarie 2024, data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, amintește de momentul în care moaștele sfântului au fost mutate la Constantinopol.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 27 ianuarie!

Calendar ortodox 27 ianuarie 2024

Sărbătoare 27 ianuarie. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur este sărbătorită în fiecare an pe data de 27 ianuarie în calendarul ortodox, fiind trecut alături de o cruce neagră.

Sfântul Ierarh Ioan Gura de Aur a fost nevoit să plece de două ori din scaunul patriarhal, urmând ca de fiecare dată să fie chemat de către popor înapoi, acesta făcând presiuni asupra conducătorului. Acesta a continuat să discute cu prietenii din Constantinopol și Antiohia, unde a reușit să stea alături de legionarilor armatei imperiale bizantine, timp de trei ani.

În anul 407, împăratul Arcadius a hotărât că Sfântul Ioan Gură de Aur să fie exilat într-un oraș care să fie cât mai îndepărtat de Constantinopol și Antiohia, astfel încât să

nu mai poată influența poporul. După trei luni în care acesta a călătorit pentru a ajunge în localitatea Comane din provincia Pont, mucenicul Vasilisc i s-a arătat în vise și i-a spus că mâine vor fi împreună, fiind în orașul în care se aflau și moaștele acestui sfânt.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Pe ce dată are loc Întâmpinarea Domnului în 2024? Calendar ortodox

La data de 14 septembrie 407, Sfântul Ierarh Ioan Gura de Aur a trecut la cele veșnice. După ce Sfântul Ierarh Ioan Gura de Aur s fost îngropat, împăratul Arcadius a trecut și el la cele sfinte, iar la 30 de ani de la decesul sfântului s-a hotărât ca moaștele acestuia să fie aduse în țara sa natală.

La data de 27 ianuarie 438 au fost aduse moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur din localitatea Comana la Constantinopol, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 27 ianuarie

Canon de rugăciune către Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, sărbătorită pe 27 ianuarie în calendarul creștin

O, luminătorule a toată lumea, prea­bunule Părinte Ioane Gură de Aur, stâlp și întărire a Bisericii, povățuitorule al pocăinței, ajutător al bolnavilor și apărător al celor necăjiți, sărguiește degrab a ne ajuta; izbăvește turma lui Hristos de lupii ce o răpesc și pe toți creștinii

îi păzește de gâlcevile lumești, de cutremur, de venirea altor nea­muri, de robie, de sabie și de războiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de secetă, de boli și de moarte năprasnică.

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește, de fapt, Sfântul Valentin în 2024 în calendarul ortodox?

Miluiește-ne și pe noi, cei care cu mintea, cu lucrul și cuvântul suntem întru întunericul păcatelor, pentru ca prin rugăciunile tale, să ne izbăvim de mânia lui Dumnezeu și de chinul cel veșnic.

Dăruieștene iubirea și râvna ta pe care le-ai arătat Bisericii lui Hristos. Luminează mintea noastră cu lumina dumnezeieștilor învățături și ajută-ne să ajungem întotdeauna la înălțimea gândului smerit, spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire. Amin.