Ai moștenit o casă? Iată ce trebuie să știi înainte să o treci pe numele tău

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 ian 2024, 09:25

Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoaștem când moștenim o casă

Sursa: Unsplash

Moștenirea este lăsată de către o rudă sau o persoană apropiată ce a decedat, iar pentru a intra în posesia acestor bunuri există o serie de etape de urmat.

În cazul în care am moștenit o casă sau alte bunuri din partea unei persoane ce a decedat, persoanele trebuie să urmeze câteva reguli stricte, astfel încât să poată intra în posesia acestora. Moștenirea este cunoscută în România și ca drept de succesiune, iar aceasta reprezintă modalitate legală prin care sunt transmise bunurile unei persoane ce s-a stins din viață, moștenitorilor. Iată ce trebuie să știi înainte să treci o casă pe numele tău.

Ce trebuie să știi dacă ai moștenit o casă

Procesul de succesiune sau de moștenire este unul foarte complex, prin care persoana ce a încetat din viață le-a lăsat altor oameni, numiți moștenitori, diferite bunuri ce le-au aparținut. În cazul în care vă aflați în această situație, atunci este recomandat să apelați la un avocat specializat în acest domeniu, astfel încât să vă prezinte fiecare detaliu legat de această moștenire.

Moștenirea poate să fie de două tipuri, moștenirea legală și moștenirea testamentară, iar cele două pot fi realizate și separat, dar și în cadrul aceleiași succesiuni, mai exact o parte din bunuri sunt moștenite în mod legal, în timp ce alte bunuri sunt moștenite prin intermediul unui testament. Din moștenirea legală fac parte copiii naturali și partenerul de viață, cu care există o căsătorie legată, iar în cazul în care copii nu sunt trecuți în moștenire sau nu sunt legitimi, atunci în mod legal, soțul sau soția o să moștenească bunurile persoanei decedate.

Citește și: Cine moștenește averea Ronei Hartner? Decizia luată de regretata artistă înainte să moară

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Potrivit Codului Civil, persoanele ce au același grad de rudenie vor fi nevoiți să împartă în mod egal moștenirea cuvenită. Există și situații în care persoanele ce au încetat din viață nu au soț, soție, copii sau alte rude, situație în care bunurile vor fi trecute în proprietatea statului. 

În situația în care moștenitorii se înțeleg cu privire la moștenirea primită, atunci succesiunea se poate deschide la notar, urmând astfel trei etape importante.

În prima etapă se stabilesc bunurile care urmează a fi împărțite, urmând ca în a doua să se stabilească cine sunt moștenitorii, iar în ultima etapă se stabilește cota pe care o are fiecare moștenitor din moștenire. Dacă există moștenitori ce simt că nu primesc ceea ce merită, atunci se va deschide o acțiune în instanță pentru anularea certificatului de moștenitor. 

Dacă moștenirea este lăsată prin testament, atunci persoane ce a decedat a specificat modul de împărțire a acesteia după deces, relatează agerpres.ro.

Cât costă să treci casa pe numele tău

În momentul în care este vorba de trecerea unei case pe numele nostru, trebuie să parcurgem un proces de transfer de proprietate al respectivului imobil printr-un contract de vânzare, proces ce trebuie să aibă loc la notar. Pentru a parcurge acești pași, astfel încât să aveți un imobil trecut pe numele vostru trebuie să plătiți câteva taxe, mai exact onorariu Notarial vânzare, taxa ANCPI intabulare, extras de carte funciară și impozit către stat.

La această sumă se adaugă și impozitul către stat este între 1% și 3%. Aceste taxări se vor face în funcție de valoarea imobilului, ce trebuie să fie mai mare decât pe grila notarială. Pentru persoanele ce nu au timp să meargă pentru fiecare procedură la notar, atunci puteți parcurge această procedură în mod online, urmând să mergeți o singură dată la notar, doar la semnare, potrivit readctia.ro.