Înmormântare cu scandal, la Suceava. Motivul pentru care un preot s-a aruncat în fața cortegiului funerar: ”E beat! Să-i pui fiola, că e beat!"

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 23 ian 2024, 19:40

Înmormântare cu scandal la Suceava

Sursa: Facebook

Un preot din satul Gura Solcii, județul Suceava, a stârnit o adevărată controversă în timpul unei înmormântări. Acesta s-a aruncat în fața cortegiului funerar, în încercarea de a bloca drumul spre locul de veci.

Un incident tensionat a avut loc la căpătâiul unui bărbat decedat din județul Suceava, unde un preot a blocat cortegiul funerar pentru a opri familia să-l înmormânteze conform altor obiceiuri decât cele ortodoxe. Potrivit Arhiepiscopiei, preotul ar fi alunecat în fața mașinii funerare, însă familia susține că acesta a acționat intenționat.

Înmormântare cu scandal într-un sat din județul Suceava

Ultimul drum s-a transformat într-un spectacol revoltător atunci când un preot ortodox s-a prăbușit în fața mașinii funerare.

Conform informațiilor oferite de Observatornews.ro, preotul s-a opus vehement îngropării decedatului conform altor reguli decât cele ortodoxe. Polițiștii s-au confruntat cu o mulțime înfuriată și au avut dificultăți în a gestiona situația. Incidentul a stârnit indignare în comunitatea locală, dar și reacția Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Citește și: Au fost îngropate ultimele victime de la „Ferma Dacilor”. Luca Ene a fost omagiat printr-un gest cu o puternică semnificație

"Faceţi un culoar. Veniţi cu Ambulanţa! Daţi-vă la o parte! Acum! S-ar putea să iasă probleme, mai bine! I s-a făcut rău, bă!", ar fi spus martorii pe filmarea pusă la dispoziție de sursa menționată anterior.

În timp ce polițiștii încercau să-l ridice pe preot, martorii i-au adresat acestuia mai multe injurii. Potrivit sursei menționate mai sus, aceștia ar fi insinuat faptul că preotul vrea doar bani sau că ar fi consumat droguri.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De la ce ar fi pornit totul

Situația ar fi devenit una extrem de tensionată în satul Gura Solcii.

Potrivit apropiaților, bărbatul decedat era creștin ortodox, în timp ce soția și cei doi copii ai săi au trecut la o altă religie. După minute bune, mai mulți oameni au reușit să ia sicriul și să se îndrepte spre groapă, însă preotul nu s-a lăsat și a intervenit blocând procesiunea. Scenele dramatice au provocat un haos în cadrul ceremoniei funerare, generând indignare și discuții aprinse în comunitate.

"Părinte, liniştiţi-vă! E beat! Să-i pui fiola, că e beat!", ar fi spus martorii, potrivit Observatornews.ro.

"Nu a fost de acord, deşi familia a vrut să achite taxele de îngropare, tot ce trebuie. El a refuzat! A zis că eu vreau să stau aici, jos. Nu a vrut să se mai ridice. Ca să ne blocheze drumul", susține pastorul Daniel Cozachevici, pentru aceeași sursă.

Citește și: Când va fi înmormântată mama Laurei Cosoi! Ligia Delia Cosoi s-a stins din viață în urma luptei cu o boală nemiloasă

În momentul în care cimitirul s-a golit, preotul și-a îndeplinit responsabilitățile până la capăt și a mers să aprindă o lumânare și pentru a captura în imagini acest moment. Incidentul în care preotul a căzut în fața cortegiului funerar a fost explicat de Arhiepiscopia Sucevei. Alexandru Flavian Sava de la Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a declarat că a existat un moment neplăcut la înmormântare, iar motivele căderii preotului nu sunt clare. Nu se știe dacă acesta a alunecat sau dacă, sub influența emoțiilor și a tensiunii momentului, a căzut. Totuși, a subliniat că a apărut o situație tensionată în urma incidentului.

Familia bărbatului decedat vine cu o altă variantă

Fiica bărbatului decedat a dezvăluit faptul că acesta a făcut ultima împărtășanie și spovedanie în luna decembrie, informație confirmată de preot, care susține că acesta ar fi exprimat dorința de a fi înmormântat creștinește. Cu toate acestea, fiica decedatului dezvăluie o altă variantă, afirmând că tatăl său și-ar fi exprimat dorința de a fi înmormântat conform riturilor penticostale și că nimeni nu l-a invitat pe preotul în cauză la ceremonie.

Scandalul din cimitirul din Gura Solcii a declanșat o serie de investigații din partea autorităților. Arhiepiscopia se străduiește să determine dacă preotul are vreo vină în contextul scandalului, iar poliția desfășoară propriile cercetări pentru a verifica dacă a existat împiedicarea exercitării libertății religioase.

Primăria a anunțat intenția de a rezolva această problemă pe viitor prin separarea mormintelor în cimitir, alocând fiecărei religii un număr specific de locuri. Această inițiativă are scopul de a evita astfel de conflicte în viitor și de a asigura respectarea drepturilor religioase ale tuturor locuitorilor comunității.