Vă prezentăm calendarul zilelor libere din anul curent: Află câte zile libere vom avea de Rusalii în 2024!
Această schimbare notabilă constă în adăugarea a două zile nelucrătoare în calendarul oficial, și anume 6 și 7 ianuarie, dedicate celebrării Bobotezei și Sfântului Ioan Botezătorul.
În plus, Guvernul a luat o decizie importantă la data de 21 decembrie, stabilind că în anul 2024 (și doar în acest an), zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie vor fi declarate libere, cu scopul de a facilita crearea unor punți între sărbătorile legale și sfârșitul
Citește și: Pe ce dată are loc Întâmpinarea Domnului în 2024? Calendar ortodox
Zile libere în 2024
1 ianuarie – Anul Nou (luni)
2 ianuarie – Anul Nou (marți)
6 ianuarie – Bobotează (sâmbătă)
7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul (duminică)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
1 mai – Ziua Muncii (miercuri)
2 mai (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)
3 mai – Vinerea Mare
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni)
1 iunie – Ziua Copilului (sâmbătă)
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
23 iunie- Rusalii (duminică)
24 iunie- A două zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (joi)
16 august (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)
30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
1 decembrie – Ziua Națională a României (duminică)
25 decembrie – prima de Crăciun (miercuri)
26 decembrie – a doua zi de Crăciun (joi)
27 decembrie (zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024)
În conformitate cu specificul fiecărei profesii, lucrătorii pot fi solicitați să se prezinte la serviciu în anumite zile libere. Conform prevederilor Codului Muncii, cei care sunt nevoiți să muncească în zilele legale de odihnă au dreptul la compensații sub forma unor zile libere, care trebuie acordate de către angajator în următoarele 30 de zile.
Dacă angajatorul nu oferă zile libere în schimbul muncii prestate în zilele nelucrătoare, angajații sunt eligibili pentru un spor la salariul de bază, iar acest spor nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii desfășurate în cadrul programului normal de lucru. În situația în care angajatorii nu respectă reglementările referitoare la zilele libere legale, ei se expun riscului de a fi sancționați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Citește și: Când pică Moșii de Iarnă în 2024. Tradiții și obiceiuri pentru Sâmbăta Morților
5 octombrie 2024, zi liberă pentru elevi și profesori
În perioada anului școlar 2024-2025, elevii și profesorii vor beneficia de câteva zile libere suplimentare, întrucât Ziua Internațională a Educației, celebrată la data de 5 octombrie, va fi recunoscută ca zi liberă pentru participanții din învățământul preuniversitar. Această decizie vine în contextul unei evoluții notabile în sistemul de învățământ din România.
În mod specific, în țara noastră, Ziua Mondială a Educației a fost distinsă de Ziua Învățătorului, care are loc în data de 5 iunie, începând cu anul 2013. Această modificare a fost implementată în structura anului școlar 2013-2014, în urma unei decizii adoptate la 3 iunie 2013 de către ministrul Educației Naționale de atunci, Remus Pricopie, în colaborare cu cei doi lideri sindicali din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și Marius Nistor (Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret").
Această inițiativă are ca scop recunoașterea și aprecierea contribuției semnificative aduse de către cadrele didactice și elevi în procesul educațional, consolidând astfel importanța valorilor educaționale și evidențiind rolul esențial al educației în dezvoltarea societății.