Alocațiile pentru copii se măresc cu 13,8% din luna februarie a anului 2024. Află din articolul de mai jos când urmează să fie virați banii și de ce acte aveți nevoie pentru a putea primi alocațiile din partea statului.
Cresc alocațiile copiilor din februarie 2024
Potrivit edupedu.ro, începând cu anul 2024, alocațiile copiilor au fost majorate cu 13,8%. Acest lucru înseamnă că alocația pentru luna ianuarie, urmează să fie virată beneficiarilor în luna februarie 2024 cu ajutorul agențiilor de plăți și inspecție socială și va fi în valoare de 292
Acest lucru înseamnă că alocațiile se vor majora cu 36 de lei. De acești bani pot beneficia inclusiv persoanele care au împlinit deja vârsta de 18 ani, dar nu au finalizat încă ciclul liceal sau de învățământ profesional, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani.
În contextul legislației actuale, copiii cu vârsta de până în 2 ani și adolescenții până în 18 ani cu dizabilități din România vor beneficia de alocații majorate începând cu anul 2024. Această majorare alocată acestor categorii speciale de beneficiari a fost stabilită în conformitate cu Legea nr. 61 din 1993. Conform acestei legi, începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației, conform datelor comunicate de Institutul Național de Statistică.
Anul 2023 a adus o creștere a alocațiilor față de sumele din 2022 cu 5,1%, în concordanță cu rata medie a inflației din 2021, ajungând de la aproximativ 242 de lei la 255 de lei.
În ceea ce privește indemnizația de creștere a copilului și alte forme de ajutor social, acestea vor suferi o mărire începând cu 1 martie 2024, proporțională cu rata inflației din 2023.
Această măsură vine în contextul actualizării anuale a indicelui social de referință (ISR), care stă la baza calculului diverselor drepturi financiare, conform legii nr. 225 din iulie 2021.Citește și: Ce se întâmplă cu alocațiile din luna februarie. Anunțul de ultimă oră făcut de Ministerul Muncii
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
De asemenea, alocațiile pentru copii, care au fost indexate cu rata inflației pentru anul 2024, au fost mărite între 5% și 10%. Această creștere va intra în vigoare începând cu luna februarie a anului 2024. Această măsură va beneficia aproximativ 3,6 milioane de copii și tineri aflați în cursuri liceale și profesionale, iar plățile vor fi gestionate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin intermediul Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială.
Pe ce dată urmează să fie virate alocațiile?
Alocațiile sunt acordate lunar de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, prin intermediul Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, sub coordonarea Ministerului Muncii. Modalitățile de plată includ transferul bancar sau prin intermediul unui mandat, iar suma alocată pentru copiii de până la doi ani este de 719 lei, în timp ce copiii de până la 18 ani primesc 292 de lei.
Un aspect important este acordarea alocației de plasament, unde un copil plasat într-o familie, la o persoană sau asistent maternal, primește 950 de lei lunar. Această alocație este destinată fiecărui copil plasat, și se acordă până la împlinirea vârstei de 18 ani sau până la vârsta de 26 de ani, dacă tânărul își continuă studiile la zi.
Pentru copiii născuți în străinătate, părinții români trebuie să depună un dosar cu diverse documente, inclusiv cerere tip, buletinele părinților, certificatele de identitate și documentele relevante din țara de reședință.
Este important de menționat că datele exacte de plată a alocațiilor pot varia în funcție de decizia agențiilor implicate și de băncile implicate în procesul de transfer financiar. În mod normal, alocațiile intră pe card în jurul datei de 8 a fiecărei luni, cu posibile ajustări în funcție de zilele lucrătoare sau deciziile agenției de plăți.
Citește și: Ajutor financiar pentru acești părinți! Ce sumă de bani vor primi aceștia în plus, la salariu
În concluzie, majorările alocațiilor pentru copii în 2024 reflectă eforturile statului român de a asigura sprijin financiar adecvat pentru familiile cu copii, cu accent pe necesitățile speciale ale celor mai mici și a celor cu dizabilități.