Se spală azi, 30 ianuarie 2024, de Sfinții Trei Ierarhi?

Autor: Cristina Mocanu

Pe data de 30 ianuarie sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi 

Sursa: basilica.ro

Pe data de 30 ianuarie este sărbătoare mare în Calendarul Ortodox, creștinii sărbătorindu-i pe Sfinții Trei Ierarhi.

Sfinții Trei Ierarhi, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul şi Sfântul Ioan Gură de Aur sunt trecuți cu cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox, pe data de 30 ianuarie, iar creștinii se întreabă dacă în această zi este bine să speli sau nu.

Cum a fost aleasă data de 30 ianuarie pentru sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi?

Cei Trei Ierarhi, din creștinismul răsăritean, sunt Vasile cel Mare (cunoscut și sub numele de Vasile din Cezareea), Grigorie Teologul (cunoscut și sub numele de Grigore de Nazianz) și Ioan Gură de Aur.

Potrivit crestinortodox.ro, se știe că la sfârșitul secolului al XI-lea, la Constantinopol, s-a iscat o ceartă legat de cei trei ierarhi, care sunt prăznuiți în fiecare an pe 30 ianuarie. Mai exact, oamenii se întrebau care dintre cei trei este mai mare. Astfel că, la câțiva ani de la declanșarea acestei dispute, cei trei Sfinți au început să i se arate, pe rând, episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous.

În cele din urmă, mai exact în anul 1084, într-o vedenie, fericitului i-au apărut cei trei Sfinți împreună.

Cei trei i-au adresat următoarele cuvinte: „După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea.

De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, poruncește, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Ca nevoința noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la cate trei într-o singură zi, și înștiințează cu aceasta pe creștini, că noi în fața lui Dumnezeu, una suntem.”

Astfel, Sfântul Ioan a ales ca data de 30 ianuarie să le fie dedicată celor Trei Ierarhi, reușind să stingă disputele dintre creștini.

Pentru a recunoaște valoarea teologică a acestora, prin hotărârea luată la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfinții Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox la nivel global.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Este sărbătoare mare azi, 30 ianuarie 2024, cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ce nu este bine să faci de Sf. Trei Ierarhi?

Se spală sau nu de ziua Sfințiilor Trei Ierarhi?

Majoritatea creștinilor ortodocși se întreabă de cele mai multe ori dacă în această zi, sau în zilele cu cruce roșie, este bine sau nu să spele.

Ei bine, ținând cont de faptul că sărbătorile cu cruce roșie sunt considerate cele mai importante din Calendarul Ortodox, acestea vin la pachet cu numeroase recomandări.

Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 30 ianuarie 2024: Este cruce roșie! Rugăciunea pe care trebuie să o rostim pentru sănătate

Potrivit tradiției bisericii, cine lucrează în această zi nu îi va merge bine deloc. Așa că nici să spălați nu este bine.

 Tot azi, se zice că este o zi dedicată reconcilierilor, de aceea este bine ca rudele certate, dar nu numai, ar trebui să se împace.

Totodată, de ziua Sfinţilor Trei Ierarhi nu este bine să înstrăinezi lucruri din casă, se oferă ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi, iar mamele se roagă pentru norocul fetelor de măritat.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.