În ultimele zile, discuțiile în cadrul coaliției guvernamentale din România au fost dominate de o propunere îndrăzneață: posibilitatea creșterii pragului de impozitare a pensiilor contributive de la 2.000 de lei la 3.000 de lei. Propunerea, inițiată de reprezentanții liberalilor în ședința coaliției de luni, a generat o serie de dezbateri și a stârnit interesul publicului.
Adrian Câciu cere ca pragul de impozitare a pensiilor să fie modificat
Ministrul Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu a declarat marți că propunerea merită o discuție serioasă, cu condiția ca Ministerul Finanțelor să prezinte un impact bugetar detaliat. În sprijinul propunerii sale, Câciu a subliniat necesitatea de a găsi soluții pentru ca oamenii să beneficieze de venituri cât mai mari și neimpozitate, dacă este posibil. El a amintit, de asemenea, de introducerea impozitării pensiilor în 2010, în urma deciziei Curții Constituționale care interzicea tăierea pensiilor.
Potrivit digi24.ro, deși nu a respins propunerea în sine, Câciu a insistat ca Ministerul Finanțelor să prezinte modul în care veniturile pierdute din impozitarea pensiilor pot fi recuperate și direcționate către bugetul de stat.
„Să vină cu un impact bugetar, să vedem despre ce e vorba şi să ne dea cineva răspunsul la întrebarea cine a introdus impozitarea pe pensii. Îmi aduc aminte că această impozitare pe pensii a fost introdusă în 2010, după ce CCR a spus că nu se pot tăia pensiile, mai țineți minte, şi Guvernul Boc a venit
cu o impozitare pe pensii. Dar nu am nicio problemă, este evident că dorim ca oamenii să aibă venituri cât mai mari şi neimpozitate, dacă se poate.(...) Dacă ministrul de Finanțe prezintă modul în care se pot recupera veniturile care, să spunem, ar fi, nu ar mai ajunge la bugetul de stat, de ce nu? Până la urmă ăsta este scopul nostru, să găsim soluții pentru oameni", a declarat Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.Simona Bucura Oprescu a făcut declarații legate de pensii
Conform informațiilor furnizate de Ministerul Muncii, în prezent, impozitarea pensiilor rămâne neschimbată în 2024. Pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, iar impozitul pentru suma care depășește acest prag este de 10%.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri privind noile prevederi legale referitoare la pensii. Ea a subliniat că, în conformitate cu noua lege a pensiilor, românii pot avea încredere că pensiile lor vor fi majorate anual.
Această majorare se realizează prin creșterea punctului de pensie și a indemnizației minime sociale.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
O prevedere importantă a acestei legi, în articolul 84, alineatul 3, stipulează că pensiile vor fi majorate în fiecare an cu rata inflației la care se adaugă jumătate din câștigul salarial mediu brut. Această măsură are scopul de a asigura o creștere constantă a pensiilor, menținându-le în pas cu evoluțiile economice.
Propunerea de creștere a pragului de impozitare a pensiilor a generat dezbateri aprinse în rândul membrilor coaliției și al societății civile. Unii susțin că o astfel de măsură ar putea aduce un beneficiu considerabil pensionarilor, oferindu-le mai multe resurse financiare în acele venituri fixe.
Cu toate acestea, există și critici care avertizează asupra unor posibile impacturi asupra bugetului de stat. Ministerul Finanțelor este acum pus în fața unei provocări considerabile- de a prezenta un studiu detaliat al impactului bugetar al acestei propuneri.
În timp ce propunerea de creștere a pragului pentru impozitarea pensiilor la 3.000 de lei a generat o dezbatere intensă, aceasta necesită o analiză atentă a impactului asupra bugetului național și asupra cetățenilor. Este evident că există o dorință comună de a oferi pensionarilor venituri cât mai mari și neimpozitate, însă acest obiectiv trebuie să fie echilibrat cu necesitatea menținerii stabilității bugetare.
Coaliția are acum responsabilitatea de a găsi un consens și de a asigura transparența în comunicarea deciziilor luate. O dezbatere deschisă și informații clare către cetățeni sunt esențiale pentru a construi încrederea în procesul decizional și pentru a asigura o implementare eficientă a măsurilor propuse. Populația românească așteaptă cu interes evoluția acestei propuneri și impactul pe care îl va avea asupra vieții lor financiare.