Probabil ca nu exista om care sa nu fi avut cel putin un episod de mancarime anala, iar frecventa acestei patologii ce afecteaza bolnavul se intalneste intr-un procentaj de 1% si 5 % din populatia adulta la nivel mondial, de multe ori fiind o povara pentru unii pacienti, afectand serios activitatea zilnica si viata de zi cu zi. Cauze pot fi multiple, enumerate pot depasi 100, incepand de la infectii locale, alimente iritante pana la boli psihice , boli metabolice sau cauze idiopatice. In ultima perioada frecventa pruritului anal a crescut semnificativ, probabil datorita stilului de viata sedentar, dar si din cauza alimentatiei diversificate si a conservantilor. Sedentarismul va fi in viitor o problema serioasa si o cauza importanta in aparitia unor maladii noi sau cresterea accelerata a unor boli ca varicele sau hemoroizii.
Cel mai frecvent pruritul anal apare in perioada calda a anului , cu predominanta in timpul noptii, si uneori este legat de unele aspecte locale ca lenjeria intima mai stramta sau transpiratii. Unii detergenti cu care se spala imbracamintea pot fi iritanti pentru pielea perianala, declansand mancarimi, consumul de alcool, fumatul , unele alimente ca ciocolata, alunele, cafeaua, citricele, rosiile, ceapa, usturoiul pot fi implicate in aceasta patologie. Anumite reactii alergice ereditare sau un istoric familiar cu alergie la anumiti factori trebuie luate in calcul , iar efectuarea unei anamneze amanuntite l-ar ajuta pe medic in stabilirea cauzei pruritului. Trebuie luate in considerare si consumul unor medicamente orale ca antibioticele, steroizii sau aplicarea abuziva a unor unguente locale care pot declansa mancarimi.
Pruritul anal poate fi de etiologie primara - cauza necunoscuta (idiopatica) sau cel mai frecvent de etiologie secundara, unde sunt implicati anumiti factori care produc mancarimi ano-perianale. La pacientii cu prurit anal primar s-a evidentiat de multe ori prezenta materiilor fecale pe pielea din jurul anusului, in urma investigatiei facute cu atentie, la acesti pacienti s-au gasit probleme legate de relaxarea anormala a sfincterului anal.
Pruritul secundar are multiple cauze :
- Infectioase ( candidoze, sifilis, gonoreea, HIV, HPV, stafilococ, streptococ, scabia, herpesul)
- Boli ano-rectale ( hemoroizi- tratament hemoroizi cluj - tratament modern prin tehnici minim invazilve, fisura anala, fistula perianala, boala inflamatorie intestinala, prolaps)
- Neoplasme ( melanomul, cancerul scuamos perianal, neoplazia intraepiteliala perianala, boala Paget, acanthosis nigricans,)
- Boli inflamatorii ale pielii perianale ( dermatite de contact, dermatita atopica, dermatita iritanta, psoriazis, Lichenul plan , urticaria, dermatita seboreica)
- Boli sistemice ( diabet, insuficienta renala, boala colestatica hepatica, anemia feripriva, boli ale tiroidei, leucemia)
Caracteristicile clinice ale pruritului anal sunt reprezentate prin usturimi, mancarimi, dureri care la randul lor vor determina ca pacientul sa se scarpine, producand microleziuni si zgârieturi ale pielii ce vor agrava pruritul , astfel se creează un cerc vicios. Motiv pentru care trebuie explicat pacientului sa evite si sa se abtina de la scarpinat pentru a nu agrava situatia, uneori necesitand administrarea unui tratament medicamentos antihistaminic.
Diagnosticul si tratamentul pruritului anal pot fi o provocare pentru medic, iar stabilrea etiologiei primare sau secundare sunt esentiale pentru obtinerea unor rezultate bune si rezolvarea problemei. Cauzele infectioase se vor trata cu antibiotice, antimicotice, antivirale, antifungice, in cazul etiologiei proctologice se vor rezolva hemoroizii, fisura sau fistula. Pentru pruritul idiopatic tratamentul este tactic si de lunga durata, iar educatia pacientului, incurajarea si rabdarea sunt cheia succesului.