Sărbătoare cu cruce neagră la data de 10 februarie 2024: Rugăciunea ce ne ferește de boli

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 09 feb 2024, 16:00

Sărbătoare cu cruce neagră la data de 10 februarie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 10 februarie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie.

Sărbătoarea din data de  10 februarie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, considerat ocrotitorul săracilor, al bolnavilor și izbăvitorul de molimă.

Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 10 februarie!

Calendar ortodox 10 februarie 2024

Sărbătoare 10 februarie. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este sărbătorit în fiecare an pe data de 10 februarie în calendarul ortodox, fiind trecut alături de o cruce neagră.

Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie s-a născut în orașul Magnezia și s-a născut în jurul anului 90. Acesta a învățat încă de la o vârstă fragedă să asculte cuvântul Domnului, familia acestuia fiind foarte credincioasă, înrădăcinându-i astfel credința în Domnul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, astfel Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie a devenit un exemplu pentru oamenii din jurul său.

În jurul anului 130, Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie a devenit preot, după ce credincioșii l-au susținut să facă acest lucru, fiind fascinați de modul unic în care acesta spunea tainele Domnului.

Datorită evlaviei pe care acesta o avea față de Domnul, acesta a fost ridicat rapid în rand, fiind numit episcop al Magneziei și al împrejurimilor acestui oraș. 

Citește și: Calendar ortodox pentru februarie 2024: Cele mai importante sărbători

Împăratul l-a numit pe Lucian în calitate de proconsul al cetății Magnezia și al teritoriului aferent, iar Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie a reușit să treacă de partea creștinătății mai mulți păgâni, fapt ce l-a supărat pe proconsulul Lucian.

Proconsulul Lucian a fost arestat și dus în fata judecătorilor, pentru a-și renega credința și pentru a se închina zeilor păgâni, însă acesta a refuzat această cerință, motiv pentru care a fost torturat până în momentul în care se va lepăda de Dumnezeu, chiar dacă vârsta acestuia era înaintată.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Pentru a îl face să se lepede de Dumnezeu, torționarii l-au chinuit folosind un instrument cu care i-au jupuit pielea de pe tot corpul, la final acesta rostind doar: „Vă mulțumesc, fraților, că mi-ați reînnoit sufletul care dorește să se unească cu veșnicia!". Împăratul a dat ordin ca acestuia să i se zdrobească gura cu pietre și să i se ardă barba, într-un final fiind decapitat, potrivit pravila.ro

Sărbătoare 10 februarie

Canon de rugăciune către Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie, sărbătorit pe 10 februarie în calendarul creștin

"Sfinte Mucenice Haralambie, primeşte această rugăciune pe care cu umilinţă ți-o aducem şi ne izbăveşte din toate necazurile!

Deşi suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe şi grele pe care le săvârşim în tot timpul vieţii noastre şi în tot ceasul, totuşi, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc şi celor ce se pocăiesc cu credinţă întru numele

Citește și: Pe ce dată se sărbătorește, de fapt, Sfântul Valentin în 2024 în calendarul ortodox?

Domnului, îndrăznim cu umilinţă să mărturisim înaintea ta că am greşit. 

Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile şi de toate primejdiile şi pentru întărirea noastră în credinţa cea adevărată. Amin!".