Calendar ortodox februarie 2024: Lista cu zilele de post

Autor: Denisa Irimia

In ce zile se tine post in luna februarie

Sursa: freepik

Iată care este momentul în care sunt programate sărbători religioase în fiecare lună conform calendarului ortodox.

Consultă indicatorul marcat cu cruce roșie pentru a identifica datele semnificative ale lunii respective, inclusiv sărbătorile importante, dar și pentru a afla perioadele de post și dezlegări la pește în Calendarul Ortodox pentru anul 2024.

Citește și: Sărbătoare mare pe 2 februarie 2024: Ce nu este bine să faci de Întâmpinarea Domnului. Calendar ortodox

Calendar ortodox februarie 2024

Calendarul ortodox sau calendarul bisericesc reprezintă o structură temporală complexă, alcătuită dintr-o succesiune de cicluri orientate în funcție de sărbătorile religioase celebrate în cadrul Bisericii Ortodoxe.

Bisericile Ortodoxe din Ierusalim, Rusia, Serbia, Georgia, Polonia, Sinai, Ucraina și Japonia au adoptat Calendarul iulian. Această opțiune temporală specifică este folosită în cadrul acestor comunități bisericești pentru a stabili și urmări evenimentele liturgice și sărbătorile, reflectând astfel diversitatea și răspândirea geografică a utilizării Calendarului iulian în contextul ortodox.

Sărbători și sfinți din calendar cu cruce roșie și cruce neagră

A persistat obiceiul ca un sfânt recunoscut și activ în una dintre provinciile românești să fie inclus în calendarul zonei respective cu semnul unei cruci roșii. Distincția dintre sărbătorile marcate cu cruce roșie și cele cu cruce neagră, din perspectivă liturgică, derivă din intensitatea și solemnitatea slujbelor asociate. Prin urmare, sunt identificate:

Sărbători mari

Sărbătorile imperiale, cele dedicate Maicii Domnului și paznicii dedicați sfinților deosebit de importanți sunt consemnate în calendar cu o marcă specifică constând într-o cruce roșie înconjurată de un cerc sau plasată între paranteze.

Această marcă distinctivă reprezintă un simbol al semnificației deosebite atribuite slujbei asociate acestor evenimente liturgice.

Sărbătorile sfinților cu priveghere și polileu

Aceste evenimente sunt marcate în calendar fie printr-o cruce roșie, fie prin utilizarea unei cruci negre însoțită de o singură paranteză. Această modalitate de notare reprezintă o distincție vizuală semnificativă, evidențiind astfel importanța slujbelor asociate acestor sărbători, fie ele împărătești, dedicate Maicii Domnului sau sfinților deosebit de importanți.

Sărbătorile sfinților fără priveghere

Aceste momente speciale sunt notate în calendar printr-o cruce simplă. În ceea ce privește sărbătorile dedicate sfinților cu o importanță mai redusă, acestea se împart în două categorii distincte: cele însoțite de Doxologia Mare la Utrenie și cele fără această doxologie.

În calendar, aceste evenimente sunt evidentiate prin utilizarea unei cruci negre. Astfel, sistemul de marcări vizuale furnizează informații despre specificul slujbelor asociate acestor sărbători mai puțin cunoscute sau mai puțin remarcate liturgic.

Citește și: Se spală pe 2 februarie 2024, de Întâmpinarea Domnului? Iată ce spun preoții

De ce Anul Nou Bisericesc începe la 1 septembrie

Alegerea datei de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost influențată de practicile evreiești. Evreii sărbătoreau în această zi anul civil, conform Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie. În tradiția evreiască, calendarul începe cu luna septembrie, cunoscută sub numele de Tișri, iar prima zi a acestei luni era marcată printr-un repaus și prin aducerea de arderi de tot în cinstea Domnului.

Astfel, 1 septembrie a fost preluată ca un punct de referință semnificativ pentru începutul anului bisericesc, reflectând și conectându-se la obiceiurile evreiești și la importanța acordată acestei date în contextul lor religios.

Zile de Post și Posturi în Calendar Ortodox 2024

Miercurile și vinerile de peste an, afara de cele cu dezlegare, însemnate;

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ajunul Bobotezei – 5 ianuarie

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul– 29 august;

Înălțarea Sfintei Cruci – 14 septembrie

Postul Sfintelor Paști – 18 martie – 04 mai

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – 27 iunie – 28 iunie

Postul Adormirii Maicii Domnului – 1 august – 14 august

Postul Nașterii Domnului – 14 noiembrie – 24 decembrie.

Când nu se fac nunți în 2024

În toate zilele de post de peste an;

În zilele Praznicelor împărătești și în ajunul acestora;

În săptămâna lăsatului sec de carne – 10 martie – 16 martie;

Postul Sfintelor Paști – 17 martie – 05 mai;

În Săptămâna Luminată – 06 mai – 12 mai;

În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – 27 iunie – 28 iunie;

În Postul Adormirii Maicii Domnului – 1 august – 15 august;

 În postul Nașterii Domnului – 14 noiembrie – 24 decembrie;

În perioada de la Crăciun până la Bobotează – 25 decembrie – 6 ianuarie.