Indemnizația socială pentru pensionarii care nu au muncit a crescut odată cu celelalte pensii. În anul 2023, valoarea totală a acesteia ajungea la suma de 1.125 de lei.
Cât câștigă un pensionar care nu a muncit nicio zi
Din ianuarie 2024, pensia minimă socială a crescut cu 156 de lei, ajungând la 1.281 de lei. De asemenea, aceasta va mai fi mărită și de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor.
„Prin derogare de la prevederile art.1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizaţiei sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr.196/2009, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024 indemnizaţia socială pentru pensionari este de 1.281 lei”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență, citat de stiripesurse.ro.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Astfel, cei care nu au lucrat niciodată se bucură de aceleași privilegii ca cei care primesc pensia normală, în urma contribuțiilor la sistemul public de pensii.
În această categorie se află și oamenii care au muncit la negru, fără să aibă încheiate contracte legale și să plătească contribuții sociale.
Cine poate să primească pensia minimă garantată
Pentru a beneficia de respectiva indemnizație socială, există câteva condiții.
Conform acestora, solicitantul trebuie să aibă domiciliul în România și calitatea de pensionar al sistemului public de pensii. De asemenea, nivelul cuantumului pensiei, aflat în plată sau cuvenit, trebuie să fie mai mic de 1.000 de lei.Citește și: Se dau peste 400 de lei pentru o categorie de români! Cine beneficiază de bani și ce acte sunt necesare
Printre prevederile prezente în noua lege a pensiilor nu se numără doar majorările promise, ci și:
- stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați;
- adăugarea de puncte suplimentare pentru cei ale căror stagii de cotizare depășesc 25 de ani;
- posibilitatea ca mamele să iasă mai devreme la pensie, în funcție de câți copii au crescut, limita maximă a reducerii vârstei de pensionare fiind de 3 ani și 6 luni;
- scăderea vârstei standard de pensionare în cazul persoanelor care au lucrat în condiții speciale sau care au depășit stagiul complet de cotizare;
- stabilirea unui stagiu minim de cotizare de 15 ani.