Potrivit unui proiect, adoptat luni de către Senatul României, permisul șoferilor ar putea fi anulat pe viață în anumite condiții. Află din articolul de mai jos care are sunt noile reguli pentru șoferii români și cum pot preveni aceștia suspendarea permisului pe viață.
Permisul ar putea fi anulat pe viață dacă șoferii nu vor respecta aceste reguli
Luni, 5 februarie 2024, Senatul României a adoptat tacit un proiect de lege care prevede că permisul auto va putea fi suspendat pe viață dacă șoferul va provoca un accident rutier soldat cu morți, fiind sub influența băuturilor
Conform unor date prezentate presei, în anul 2020, la nivel naţional, 740 de conducători auto au fost depistați sub influența băuturilor alcoolice, iar în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2022, 1.294 de șoferi au fost depistați sub influența substanțelor psihoactive şi 13.509 de conducători auto au fost depistați sub influența băuturilor alcoolice, precizează inițiatorii.
Potrivit stiripesurse.ro, în expunerea de motive este prezentat că: "Pe lângă propunerea legislativă prin care am propus înăsprirea pedepselor pentru persoanele care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau droguri şi provoacă
Această propunere legislativă inițiată de PNL pentru modificarea OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost transmis Camerei Deputaţilor pentru dezbatere, în calitate de for decizional în acest caz.
Cu aproximativ 92 de decese la un milion de locuitori, în 2021, România este pe primul loc în UE la capitolul morți în accidente rutiere, arată datele publicate recent de Comisia Europeană.
Cele mai sigure drumuri din Europa sunt în Suedia și Danemarca.Valorile din ultimii doi ani au fost puternic influențate de nivelurile de trafic din fiecare țară, care au fost considerabil mai scăzute în timpul pandemiei.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citește și: Avertizare de călătorie lansată de MAE: Apar restricții de circulație în Bulgaria. Care este motivul
Ce amenzi riscă șoferii care circulă cu permisul expirat?
Conform Codului Rutier, conducerea unui autovehicul pe drumurile publice din țara noastră cu permisul expirat constituie contravenție. Astfel că, potrivit legislației aflată în vigoare, această faptă se sancționează cu o amendă prevăzută la clasa a III-a de sancțiuni.
Codul Rutier stabilește că: „Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”.
Mai exact, dacă circulați pe drumurile publice cu permisul expirat, riscați să fiți sancționați, iar amenda nu este chiar atât de mică, așa că este indicat să verificați periodic valabilitatea permisului de conducere.
Conducătorii auto care sunt opriți de oamenii legii și au permisul de conducere expirat riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei și vor mai putea fi sancționați și cu puncte de penalizare, dar dacă amenda este achitată în termen de 15 zile lucrătoare, suma se reduce la jumătate.