România se confruntă anual cu 25-35 de cazuri de malarie: Alexandru Rafila „Prezentarea neîntârziată la medic odată cu apariția primelor simptome de febră sau frison este indicată”

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 07 feb 2024, 11:40

Alexandru Rafila, a emis un avertisment serios referitor la riscul malariei

Sursa: pexels.com

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit o serie de sfaturi și informații importante legate de modul în care se transmite malaria în România.

În contextul recentelor decese cauzate de malarie în România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atrage atenția asupra importanței informării și prevenirii în fața acestei boli grave. Recomandările sale vin ca un apel la responsabilitate și vigilență în fața riscului crescut asociat călătoriilor în regiunile tropicale și ecuatoriale.

Alexandru Rafila avertisment serios referitor la riscul contaminării cu malarie

Potrivit digi24.ro, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a emis un avertisment serios referitor la riscul malariei, după ce două persoane diagnosticate cu această boală au murit luna aceasta.

Într-un interviu acordat pentru Agerpres, Rafila a subliniat importanța ca cei care se întorc în țară din regiuni tropicale și prezintă simptome de febră să consulte imediat un medic de familie sau un specialist în boli infecțioase. Acest avertisment vine ca urmare a înregistrării unui număr neobișnuit de mare de cazuri de malarie în anul 2024, deși media anuală este de aproximativ 25-35 de cazuri.

„În România nu se transmite malaria, dar consecințele pot fi grave.

În acest an, am avut deja nouă cazuri soldate cu două decese și recomandarea este ca mai ales după întoarcerea dintr-o călătorie într-o țară din regiunea tropicală sau ecuatorială, apariția unei boli febrile să indice prezentarea imediată la medicul de familie sau la cel de boli infecțioase pentru evaluarea situației"
, a explicat ministrul.

Malaria este o boală infecțioasă gravă cauzată de un parazit numit Plasmodium malariae și transmisă prin înțepătura țânțarului anofel.

Rafila a subliniat importanța consultării unui medic specializat înainte de călătoria în țări din regiunea tropicală sau ecuatorială. „În principal, este vorba despre două afecțiuni: malaria și febra galbenă. Pentru febra galbenă, există un vaccin disponibil, iar pentru prevenirea malariei, este indicată administrarea de medicamente profilactice", a adăugat ministrul.

Citește și: Ministerul Sănătății a anunțat epidemie de gripă: Ce sfaturi le oferă autoritățile sanitare populației și angajatorilor

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Malaria se manifestă prin febră înaltă, frisoane și alte simptome care pot fi confundate cu o infecție bacteriană sau virală. „Este vorba despre un parazit care produce o boală foarte greu de controlat dacă infestarea parazitară este mare. Prezentarea neîntârziată la medic odată cu apariția primelor simptome de febră sau frison este indicată", a transmis ministrul.

Care sunt cele mai recente cazuri de malarie înregistrate în România?

Două decese au fost raportate recent ca fiind cauzate de malarie. Un bărbat de 54 de ani și fosta soție a lui Alin Tișe, șefului Consiliului Județean Cluj, au murit după ce s-au întors din călătorii în regiuni tropicale. Aceste tragedii subliniază importanța luării de măsuri preventive și a consultării medicului în cazul apariției simptomelor specifice malariei.

Citește și: Alexandru Rafila anunță stare de alertă epidemiologică în contextul creșterii cazurilor de gripă în România: „Am luat decizia”

Avertismentele emise de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, subliniază gravitatea malariei și necesitatea unei abordări responsabile în ceea ce privește călătoriile în regiunile tropicale și ecuatoriale. Este esențial ca cei care se întorc din astfel de călătorii să acorde atenție simptomelor și să caute imediat ajutor medical în cazul apariției febrei sau altor semne ale malariei. Prevenția și informarea corespunzătoare rămân cele mai bune modalități de a reduce riscul și de a proteja sănătatea în fața acestei boli grave.