Ce sărbătoare este în ziua de 17 februarie 2024: Rugăciunea pe care trebuie să o rostim pentru sănătate

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 feb 2024, 16:00

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron este prăznuit la data de 17 februarie în calendarul ortodox

Sursa: freepik

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 17 februarie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 17 februarie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, ce este cinstit ca mucenic pentru curajul pe care l-a avut să mărturisească credința sa în Dumnezeu.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 17 februarie!

Calendar ortodox 17 februarie 2024

Sărbătoare 17 februarie. Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron este sărbătorit în fiecare an pe data de 17 februarie în calendarul ortodox.

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron și-a trăit viața la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, iar acesta s-a născut în Siria, orașul Amasia, atunci când la conducere se aflau împărații Maximian și Maximin. Acesta a făcut parte din corpul de armată al Tironilor, în număr de 5.000

de persoane, fiind chiar comandantul regimentului tinerilor recruți, al margariților.

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron era foarte credincios, motiv pentru care timpul liber pe care îl avea în afara armatei îl dedica bisericii, iar într-un moment de confuzie a vieții sale a cerut din partea Domnului să îl învrednicească să își jertfească viața pentru Hristos. Pentru a înțelege când se va întâmpla acest lucru, Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron a cerut un semn, urmând ca în perioada următoare să se întâlnească cu o femeie creștină ce l-a avertizat că în zona unde se afla situat regimentul său se

afla un balaur care omora oameni.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Calendar ortodox pentru februarie 2024: Cele mai importante sărbători

Acesta a fost semnul pe care l-a cerut Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron din partea Domnului, motiv pentru care a luptat cu vrednicie în fața balaurului, nimicindu-l cu puterea Domnului. Împărații Maximian și Maximin au dat poruncă în toată țara ca locuitorii să se închine în fața zeilor, iar Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron a refuzat să facă acest lucru, mărturisind că este gata să moară pentru credința sa în Dumnezeu, ceea ce s-a și întâmplat.

Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron a fost legat de un lemn și străpuns cu fiare ascuțite, după care a fost aruncat într-un cuptor cu foc, însă trupul său a rezistat, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 17 februarie

Canon de rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, sărbătorit pe 17 februarie în calendarul creștin

O, prea sfinte Mare Mucenice Teodore Tirone, auzi rugăciunea noastră, a credincioșilor, celor ce te preamărim și întru smerenie o aducem către tine din tot sufletul.

Cel ce din tinerețe ai arătat credință înflăcărată în Hristos Domnul și pentru dânsul viața ți-ai pus, dăruiește celor ce ne rugăm ție puteri sufletești, ca să păstrăm și noi în toate zilele vieții noastre curățenia credinței adevărate. Cel ce în cuptorul cel cu foc mărturisirea credinței ai pecetluit-o cu mucenicia ta, fii nouă pildă în râvna propovăduirii Adevărului Lui Hristos.

Cel ce ai îngrădit pe cei drepți de păcatul păgânătății și al lepădării de Dumnezeu, păzește-ne și pe noi curați de cursele ereticești și de năvălirea diavolească.
O, prea Sfinte Mare Mucenice Teodore Tirone, cu mijlocirea ta în fața Prestolului celui Preaînalt, roagă-l pe Domnul Dumnezeul nostru să ne învrednicească pe noi a trece vămile vrăjmașului celui cumplit, ca împreună să proslăvim întru împărăția Cerului pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!