Persoanele ce se află în situații vulnerabile primesc un ajutor din partea statului, până în anul 2027, prin intermediul căruia pot achiziționa alimente și mese calde, însă în legislație s-a adăugat o nouă condiție pe care românii trebuie să o îndeplinească, altfel riscă să rămână fără cardul social pentru alimente. Iată ce pot face românii pentru a rămâne fără cardul social pentru alimente.
Ce pot face românii pentru a nu rămâne fără cardul social pentru alimente
Românii ce se află în diferite situații vulnerabile primesc un ajutor din partea statului, ce constă într-un pachet de alimente și un card social cu ajutorul căruia își pot achiziționa alimente sau mese calde. De acest ajutor beneficiază românii ce se află în situații vulnerabile, iar acesta este valabil până în anul 2027.
Proiectul de Hotărâre de Guvern arată că valoarea cardurilor sociale pentru alimente va rămâne echivalentă cu cea de anul trecut, mai exact de 250 de lei, iar acest ajutor o să fie acordat o dată la două luni, valoarea totală pe care o vor
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
S-a adăugat și o nouă condiție pe care românii în situații vulnerabile vor fi nevoiți să le îndeplinească, astfel, se vor lua în calcul mai multe tipuri de venituri, printre care cele provenite din pensii, din activități independente, dar și cele provenite din premii sau jocuri de noroc.
Acest lucru înseamnă că beneficiarii pot pierde cardul social pentru alimente dacă joacă la jocurile de noroc, având astfel câștiguri din acestea, chiar dacă se încadrează din punct de vedere al veniturilor, potrivit gandul.ro.Codul fiscal denumește ca sume realizate din premii și jocuri de noroc, veniturile din concursuri, dar și pe cele din promovarea produselor sau serviciilor ca urmare a practicilor comerciale.
Prin intermediul proiectului de Hotărâre de Guvern s-a stabilit un nou plafon pentru persoanele vulnerabile, ce este stabilit pentru familiile cu cel puțin doi copii în întreținere sau familiilor monoparentale, astfel încât veniturile lunare pe membru de familie nu trebuie să depășească 675 de lei.
Cum sunt definite veniturile prin noua hotărâre?
Proiectul de Hotărâre de Guvern definește veniturile ca:
- venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii;
- venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii;
- venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii, casele de pensii sectoriale, respectiv casele de pensii ale sistemelor neintegrate sistemului public de pensii;
- venituri din indemnizația socială pentru pensionari (pensie minimă);
- venituri din activități independente;
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală;
- venituri din salarii și asimilate salariilor;
- venituri din cedarea folosinței bunurilor (inclusiv închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințele proprietate personală);
- venituri din investiții (din dividende, din dobânzi, din transferul titlurilor de valoare, din transferul aurului de investiții ori din lichidarea unei persoane juridice);
- venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
- venituri din premii și jocuri de noroc;
- venituri din alte surse (prime de asigurări suportate de o persoană fizică independentă, venituri, sub forma diferențelor de preț pentru anumite bunuri, servicii și alte drepturi, primite de persoanele fizice pensionari, foști salariați ori venituri din transferul de monedă virtuală).