Din acest an, începând cu 1 septembrie, o nouă categorie de persoane va beneficia de bilete de tratament la stațiuni, oferite de Casa de Pensii. Această măsură reprezintă o inițiativă menită să sprijine și să faciliteze accesul la tratamente balneare pentru un segment mai larg de beneficiari.
O nouă categorie de români va beneficia de bilete la tratament balnear
În cadrul primei serii de repartizări a biletelor de tratament efectuate de către Casele teritoriale de pensii, s-a identificat o extindere a beneficiarilor, incluzând soțul sau soția asiguratului sau pensionarului sistemului public de pensii, chiar dacă aceștia nu sunt asigurați sau pensionari ai sistemului public. Această decizie reprezintă o extindere semnificativă a categoriilor de persoane eligibile pentru aceste tratamente balneare.
Implementarea acestei măsuri este planificată să aibă loc începând cu 1 septembrie 2024, coincizând cu aplicarea noii legi a pensiilor.
Citește și: Cum se acordă în 2024 biletele de tratament pentru pensionari și când trebuie depuse cererile
Noua categorie de beneficiari, respectiv soții sau soțiile asiguraților sau pensionarilor sistemului public de pensii, vor trebui să suporte integral costul biletului de tratament.
Astfel că, pentru o perioadă de 16 zile, cu cazare, masă și tratament incluse, beneficiarii vor fi nevoiți să achite suma de 3.000 de lei (2.968 lei).Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
„Soții sau soțiile asiguraților sau pensionarilor sistemului public, care nu au dreptul la bilet de tratament în nume propriu pot beneficia de bilet numai dacă însoțesc titularii de drept la tratament balnear și dacă nu se încadrează în categoria pensionarilor sau a asiguraților prevăzuți la art. 6 din legea nr. 360/2023”, se arată la punctul D.2.8. din ordinul privind criteriile de acordare.
Noi avantaje pentru pensionarii care beneficiază de bilete la tratament balnear
Pentru anul 2024, Ministerul Muncii aduce modificări în ceea ce privește accesul la tratamentul balnear pentru pensionarii din România. Prin intermediul unei Hotărâri de Guvern pusă în procedura de transparență, Ministerul Muncii reglementează acordarea prestațiilor sub forma biletelor de tratament balnear. Această inițiativă se derulează prin intermediul sistemului organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice, reprezentând o oportunitate semnificativă pentru persoanele în vârstă să beneficieze de servicii medicale și de recuperare în cadrul stațiunilor balneare.
Citește și: Ce se întâmplă cu românii care nu și-au primit pensiile în ianuarie. Anunțul făcut de ministrul Muncii
Ministerul Muncii a stabilit numărul total al biletelor de tratament balnear care vor fi acordate în cursul anului 2024 prin intermediul sistemului organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice. Această decizie va fi implementată printr-un contract încheiat cu Societatea Comercială de Tratament Balnear și Recuperare a Capacității de Muncă „T.B.R.C.M.”
– S.A., precum și prin semnarea de contracte subsecvente de prestare a serviciilor cu alte unități de profil. Totul se va desfășura în conformitate cu legislația în vigoare privind achizițiile publice, având în vedere prevederile Legii nr. 98/2016 și ale Hotărârii nr. 395/2016.
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024, adoptată prin Legea nr.442/2023, a alocat sume în valoare de 400.000 mii de lei pentru capitolul 'Asigurări și asistență socială', titlul 'Asistență socială', articolul 'Ajutoare sociale', alineatul 'Ajutoare sociale în natură'. Din această sumă generoasă, se vor asigura maximum 60.420 de bilete de tratament balnear, repartizate pe cel mult 19 serii în unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice.