Două zile libere în plus pentru angajații din România. Pe ce dată cad și care sunt principalele schimbări din Codul Muncii în 2024

Autor: Diana Bostan

Două zile libere în plus pentru angajații din România

Sursa: Pexels

Vești bune pentru angajații din România. Aceștia vor putea beneficia de două zile libere legale în plus, măsură ce a fost aplicată începând cu acest an.

Anul 2024 a adus modificări semnificative în Codul Muncii, afectând în mod direct angajații. Printre schimbările notabile, se regăsește acordarea a două zile libere legale suplimentare pentru angajați. 

Două zile libere în plus pentru angajații din România

Printre noile prevederi ale Codului Muncii, intrat în vigoare din 2024, cetățenii români beneficiază de un plus de două zile libere în luna ianuarie, acestea adăugându-se celor trei deja existente.

Cu toate acestea, în acest an, aceste zile suplimentare au căzut într-un weekend, respectiv sâmbătă și duminică, ceea ce limitează beneficiile efective pentru angajați.

Citește și: Ce valoare are salariul mediu în 2024

Cele două zile libere adiționale, respectiv 6 ianuarie (Botezul Domnului sau Boboteaza) și 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul), se alătură altor zile de sărbătoare legală, cum ar fi 1 și 2 ianuarie sau Ziua Unirii Principatelor Române, marcată pe 24 ianuarie.

Astfel, noul cadru legislativ vizează nu doar sporirea numărului de zile libere, ci și ajustarea calendarului acestora pentru o mai bună încadrare în activitatea săptămânală. Pe lângă acordarea de zile libere, Codul Muncii actualizat promovează necesitatea unei organizări flexibile a timpului de muncă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Codul Muncii aduce modificări importante în 2024

Conform Codului Muncii, salariul minim brut pe țară pentru 2024 este de 3.300 lei lunar. Este esențial să se rețină că această valoare poate să nu se aplice în sectoarele agricol și industria alimentară, unde se aplică alte prevederi. De asemenea, angajatorii trebuie să fie conștienți de riscul potențialei scăderi a salariului minim în urma eliminării facilității fiscale, iar soluțiile pentru menținerea echilibrului economic sunt în discuție la nivel guvernamental.

Legea 422/29.12.2023 stabilește că salariul mediu brut pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 este de 7.567 lei. Această informație este relevantă pentru calculul diferitelor contribuții și beneficii sociale.

Citește și: Câte zile libere vom avea de Rusalii în 2024

Legea nr. 241 din iulie 2023 a introdus posibilitatea ca părinții cu copii sub 11 ani să beneficieze de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă.

Această facilitate urmărește susținerea echilibrului între viața profesională și cea personală a părinților angajați.

Codul Muncii 2024 aduce modificări semnificative privind pauzele acordate la locul de muncă. Angajații vor primi pauză de masă o dată la cel puțin 6 ore lucrate (la 4 ore jumătate pentru cei sub 18 ani). Pauza de masă devine astfel facultativă, dar angajații păstrează dreptul de a o solicita.