Se sărbătorește sau nu Ziua Bărbatului pe 9 Martie 2024

Autor: Denisa Irimia

Cand se sarbatoreste, de fapt, Ziua Barbatului

Sursa: freepik

Conform obiceiului tradițional, data de 9 martie este consacrată în calendarul sărbătorilor ca fiind ziua dedicată bărbatului, marcând momentul în care aceștia se adună pentru a celebra prin consumul a nu mai puțin de 44 de pahare.

Cu toate acestea, este important de menționat că există o distincție între această tradiție și adevărata Ziua Internațională a Bărbatului, care este sărbătorită într-o altă dată.

Citește și: Când se sărbătorește Ziua Bărbatului în 2024

Se sărbătorește sau nu Ziua Bărbatului pe 9 Martie 2024

Evenimentul cunoscut sub denumirea de Ziua Internațională a Bărbatului se desfășoară în mod anual pe data de 19 noiembrie și este sărbătorit în peste 60 de țări din întreaga lume.

Această marcă aniversară a fost inițiată în anul 1999 în Trinidad și Tobago, și de atunci a câștigat recunoaștere și aderare în diverse regiuni ale globului.

Ziua dedicată bărbatului și evenimentele asociate găsesc sprijin și participare activă din partea numeroaselor persoane și grupuri din diverse țări, precum Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa și Africa.

Ziua Internațională a Bărbatului reprezintă o celebrare cu un scop bine definit, concentrându-se pe îmbunătățirea stării de sănătate a bărbaților și băieților, promovând relații sănătoase între sexe, sprijinind egalitatea dintre sexe și oferind exemple pozitive de modele masculine.

Această sărbătoare își propune să aducă în prim-plan aceste aspecte importante, contribuind astfel la formarea unei societăți mai echilibrate și susținând bărbații în atingerea unei stări optime de sănătate și relaționare.

În plus, celebrarea Zilei Bărbatului oferă oportunitatea de a sublinia și dezbate problema discriminării cu care se confruntă bărbații și băieții, având în vedere contribuțiile semnificative pe care le aduc la nivelul comunității, familiei, căsniciei și în îngrijirea copiilor.

În cadrul legislativului românesc, a fost adoptată o hotărâre prin care s-a consfințit sărbătorirea Zilei Bărbatului în România. Această decizie a fost luată printr-un vot al Parlamentului și a fost implementată la data de 2 februarie 2016, marcând astfel oficialitatea acestei sărbători în calendarul statului român.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Conform Legii 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie- Ziua femeii și 19 noiembrie- Ziua bărbatului publicată în Monitorul Oficial nr. 169 din 7 martie 2016, Ziua Bărbatului se sărbătorește pe 19 noiembrie.

Citește și: Cadoul care nu dă greș: Ghid de parfumuri pentru a impresiona de Valentine's Day

Este sau nu Ziua Bărbatului pe 9 martie

În teritoriul românesc, data de 9 martie a fost desemnată ca Ziua Bărbatului, o alegere influențată de legătura cu cei 40 de mucenici și tradiția specifică de a consuma 44 de pahare. Deși această sărbătoare nu beneficiază de recunoaștere la nivel internațional, ea rămâne constant asociată cu ideea bărbatului care se angajează să consume cele 44 de pahare de vin, o acțiune considerată a fi o dovadă a rezistenței și puterii sale, chiar dacă ritualul nu are o validare globală.

Conform obiceiului specific zilei de 9 martie, tradiția impune ca bărbații să participe la consumul a 44 de pahare de vin, ca un gest de omagiu adus celor 40 de Mucenici.

În plus față de aceasta, parte integrantă a ritualului implică și consumul unei lingurițe de semințe de floarea-soarelui sau de dovleac pentru fiecare pahar de vin consumat. Astfel, această tradiție presupune o combinație distinctă de elemente simbolice și ritualuri asociate, oferind o modalitate unică de celebrare a zilei și de aducere de omagii.

Superstiții de Sfinții 40 de Mucenici

Se spune că este bine să se împartă 40 de nuci întregi, tinerilor căsătoriți, pentru ca ei să aibă o căsnicie frumoasă și lungă.

Tradiția spune că dacă plouă în această zi, atunci și în ziua de Paște va ploua.

Dacă tună de Sfinții 40 de Mucenici, atunci va fi o vară benefică pentru toate culturile.

Dacă noaptea dinaintea zilei de Mucenici va îngheța, atunci se spune că va fi o toamnă lungă.

Se spune că nu e bine să arunci mucenicii, deoarece vei avea parte de ghinion tot anul.