„Nu vreau să aud niciun fel de condoleanțe” Mama lui Alexei Navalnîi, îngenuncheată de durere. Femeia nu știe unde se află trupul neînsuflețit al fiului său

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 17 feb 2024, 17:45

„Nu vreau să aud niciun fel de condoleanțe” Mama lui Alexei Navalnîi, îngenuncheată de durere. Femeia și-a văzut fiul în urmă cu 4 zile

Sursa: Profimedia

Aleksei Navalnîi, activistul opoziției din Rusia, a murit în penitenciarul din regiunea Iamalo-Neneția, potrivit unui anunț oficial al Serviciului Penitenciar Federal. Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, fusese închis pentru a patra oară în mai puțin de două luni.

Vestea morții lui Navalnîi a declanșat un val de indignare în întreaga țară și peste hotare.

Mama lui Alexei Navalnîi, îngenuncheată de durere

Liudmila Navalnîi, mama disidentului, a declarat că ultima dată când l-a văzut pe fiul său, acesta era "în viață, sănătos și fericit" pe data de 12 februarie. Declarația mamei a fost preluată de publicația rusă Novaia Gazeta și confirmată ulterior de BBC.

Această afirmație adaugă misterul în jurul circumstanțelor exacte ale morții lui Navalnîi.

Citește și: Alexei Navalnîi și-a prevestit moartea în urmă cu doi ani! „Mesajul meu pentru situația când sunt ucis...”

Comunitatea internațională a reacționat prompt la știrea tragică, exprimând condoleanțe și subliniind încă o dată îngrijorările privind drepturile omului în Rusia. Organizațiile pentru drepturile omului și liderii politici au cerut o investigație imparțială și transparentă asupra circumstanțelor morții lui Aleksei Navalnîi.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Nu vreau să aud niciun fel de condoleanțe”, a scris îndurerată mama lui Navalnîi, într-o postare publicată pe rețelele sociale. 

Misterul morții lui Alexei Navalnîi. Unde este ținut trupul neînsuflețit al opozantului rus

Navalnîi a fost în centrul atenției în ultimii ani, devenind un critic vocal al regimului lui Putin și acuzând guvernul de corupție. În ultima sa postare pe Twitter, publicată pe 14 februarie, disidentul anunțase că a fost trimis în carceră pentru încă 15 zile. Aceasta a fost ultima comunicare publică a lui Navalnîi, adăugând un element de sinistră premoniție.

Citește și: Opozantul rus Alexei Navalnîi, cel mai aprig critic al lui Putin, a murit într-o închisoare din Siberia. Acesta s-ar fi simțit rău după o plimbare, susțin rușii

Potrivit comunicatului oficial, Navalnîi s-ar fi simțit rău după o plimbare și ar fi pierdut conștiința aproape imediat. Medicii au fost chemați, însă eforturile lor de resuscitare au fost în zadar.

„După o plimbare în districtul autonom Iamalo-Neneția, Navalny s-a simțit rău și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii au declarat decesul deținutului”, a fost anunțul făcut de către autoritățile penitenciare din Rusia, potrivit Digi24.

În prezent, nu se știe cu exactitate unde se află trupul neînsuflețit al bărbatului, iar mama sa încă nu are acces la acesta. 

Vladimir Putin a fost informat de moartea opozantului, conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.