Alexandru Rafila, despre moartea fulgerătoare a liderului CJ Vrancea. „Nu aș vrea să fac foarte multe comentarii” Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 18 feb 2024, 15:19

Alexandru Rafila, despre moartea fulgerătoare a liderului CJ Vrancea. „Nu aș vrea să fac foarte multe comentarii” Ministrul Sănătății trage un semnal de alarmă

Sursa: Facebook

Sâmbătă, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a abordat public subiectul decesului fulgerător al președintelui Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

Cătălin Toma, în vârstă de 46 de ani, a fost internat într-un spital din Capitală în stare gravă, la o zi după ce a suferit complicații în urma unei răceli.

Alexandru Rafila, despre moartea fulgerătoare a liderului CJ Vrancea

Rafila a precizat că decesul președintelui CJ Vrancea  a fost consecința unei afecțiuni respiratorii care a evoluat nefavorabil, generând ulterior complicații cardiovasculare.

Ministrul a subliniat că este important să se evite orice speculații prematură cu privire la cauza morții și a îndemnat la respectarea deciziei familiei și a autorităților locale privind gestionarea evenimentului tragic.

Citește și: A murit Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean Vrancea. Care este cauza decesului

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Nu aș vrea să fac foarte multe comentarii, nu cred că este vorba de o controversă cum ați prezentat dumneavoastră. Este vorba de evoluţia nefavorabilă şi nefericită din punct de vedere medical a unei afecţiuni respiratorii, o viroză, ulterior cu complicaţii cardio-vasculare. Nu pot să fac comentarii legate de eventuale comorbidităţi pe care le avea domnul Toma, este şi legiferat ca atare (…) există o lege a drepturilor pacientului și trebuie să păstrăm confidențialitatea față de starea sa de sănătate, fac parte din datele personale și nu trebuie să facă obiectul dezbaterilor publice.

Cred că cel mai bine este să păstrăm un moment de reculegere pentru dânsul. A fost, într-adevăr, foarte tânăr. Din păcate, patologia infecţioasă, mai ales la pacienţi care au şi comorbidităţi evoluează din păcate imprevizibil şi mai apar şi decese,” a precizat ministrul Sănătății, potrivit Antena 3. 

Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă

De asemenea, ministrul Sănătății aduce în atenția tuturor faptul că o simplă răceală/viroză poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre, chiar dacă nu suferim de comorbidități.

„Important, ca mesaj general, este ca atunci când avem o astfel de problemă, să ne prezentăm la medic din primul moment şi să încercăm să nu ducem pe picioare astfel de afecţiuni,” a mai completat Rafila. 

Citește și: „Nu vreau să aud niciun fel de condoleanțe” Mama lui Alexei Navalnîi, îngenuncheată de durere. Femeia nu știe unde se află trupul neînsuflețit al fiului său

Înmormântarea lui Cătălin Dumitru Toma  va avea loc joi, 22 februarie, la ora 11:00, la Jariștea, comuna sa natală. Trupul neînsuflețit va fi depus la Biserica "Adormirea Maicii Domnului" începând de luni, 19 februarie.