Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că România ar putea să implementeze salariul minim de 500 de euro pentru fiecare român. Dacă această măsură va fi luată în calcul, nici un român nu va mai avea un salariu mai mic de 2.500 de lei pe lună.
Uniunea Europeană cere implementarea salariului minim de 500 de euro
Uniunea Europeană își dorește implementarea, la nivel european, a unui salariu minim de 500 de euro, dar nu se știe încă modul în care acesta ar urma să fie aplicat.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că România ar putea implementa acest proiect începând cu 1 ianuarie 2025, ceea ce înseamnă că începând de anul viitor nici un român nu va mai avea un salariu mai mic de 500 de Euro, adică de 2.500 de lei. A fost deja lansată o directivă europeană care abordează problema salariului minim, iar aceasta va trebui introdusă și în legislația din România.
Astfel, directiva 2041/2022 impune stabilirea unui salariu minim la nivel european, iar statele membre ale UE sunt obligate să introducă această prevedere în legislația lor.
Acest lucru nu înseamnă că salariile românilor ar urma să crească precum cel al francezilor sau al italienilor.
Trebuie menționat faptul că această directivă va duce la creșterea îmbunătățirii nivelului de trai și de muncă din Uniunea Europeană și astfel se va reduce discrepanțele dintre salariile minime practicate în mai multe țări europene.
Marius Budăi este convins că România va putea implementa această directivă
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că România va putea introduce această directivă în legislația românească. Totuși este greu de crezut că se vor putea găsi banii necesari pentru aceste majorări.
”Acesta sume au fost avansate încă de anul trecut. Nu luăm o decizie de pe o zi pe alta. Dar este un principiu cu care Marcel Ciolacu a venit, ca de la 1 ianuarie 2025, să nu câștige nimeni sub 500 de euro net. Toate aceste elemente trebuie puse într-un context. Directiva este aprobată, trebuie să o transformăm în lege, principiile sunt foarte clare. Ideea de bază este să nu dezechilibrăm, dar trebuie să aibă și oamenii cu ce trăi”, a declarat Marius Budăi.
Trebuie de menționat faptul că acest salariu minim european va fi determinat individual de către fiecare țară în parte.
Potrivit capital.ro, la bază se vor afla practicile și reglementările naționale relevante, inclusiv:
- deciziile autorităților competente
- acordurile tripartite
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
De asemenea, trebuie găsită o soluție pentru o soluție pentru a se asigura egalitatea dintre femei și bărbați în procesul de stabilire a acestui salariu.
Reprezentanții UE au anunțat că fiecare țară va decide salariul minim în conformitate cu „condițiile socioeconomice specifice ale țării”.
Românii nu ar trebui să aibă așteptări că vor beneficia de un salariu minim de 1300 de euro, echivalentul celui din Franța, deoarece acesta va fi stabilit în funcție de condițiile socioeconomice specifice ale României.
De ce aspecte trebuie să țină cont România pentru stabilirea salariului minim?
Guvernul României va trebui să ia în calcul mai multe aspecte când se va decide cuantumul salariului minim, mai exact:
- puterea de cumpărare a salariilor minime legale
- nivelul general al salariilor
- rata de creștere a salariilor
- nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung
Statele membre vor fi nevoite să revizuiască periodic salariul minim.
România se află, în prezent, printre țările cu cele mai mici salarii din UE, iar acesta este unul dintre principalele motive pentru care românii aleg să migreze în alte țări.
Conform INS, în 2023, aproximativ 4 milioane de români se aflau într-o situație de sărăcie sau la limita acesteia.