Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 24 februarie 2024 Calendar! Data la care Biserica Ortodoxă prăznuiește Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 24 februarie!
Calendar ortodox 24 februarie 2024
Sărbătoare 24 februarie. Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul sunt sărbătorite în fiecare an pe data de 24 februarie în calendarul ortodox.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost ucis la cererea Irodiadei, prin tăierea capului acestuia. În această perioadă, Sfântul Ioan Botezătorul era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus, după ce i-a reproșat acestuia că stă alături de Irodiada, care era soția fratelui său. După ce tăierea capului s-a înfăptuit, Irodiada i-a înțepat limba cu acul său de păr pentru a batjocori limba acestuia, ce acuza familia lui Irod de foarte multe situații delicate.
Lui Irod îi era frică ca Sfântul Ioan Botezătorul să nu învie, motiv pentru care trupul neînsuflețit al acestuia are fi fost aruncat în afara orașului pentru a fi mâncat de câini, iar capul acestuia ar fi fost îngropat de Irodiada în curtea sa. Ucenicii au avut grijă ca trupul Sfântului Ioan Botezătorul să nu rămână la mila animalelor, astfel l-au luat în ascuns și l-au dus în Sevasta.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citește și: Moșii de Iarnă în 2024: Pe ce dată se fac pomeni? Tradiții pentru Sâmbăta Morților
Locul ascuns în care se afla capul Sfântului Ioan Botezătorul era cunoscut doar de regină, dar și de o apropiată a ei, ce a mutat capul într-un loc ascuns pe Muntele Măslinilor. Peste sute de ani, un om bogat ce a decis să urmeze calea Domnului, a decis să meargă în pustietate pentru a se apropia de Dumnezeu. Acesta își dorea să construiască o chilie, iar pentru a face acest lucru a săpat adânc, unde a găsit vas de pământ în care se afla capul Sfântului Ioan Botezătorul, însă l-a îngropat la loc.
După 300 de ani de la această întâmplare, Sfântul Ioan Botezătorul s-a arătat în fața a doi călugări, spunându-se să îi dezgroape capul. Aceștia au pus capul într-un sac, iar pe drum aceștia i-au spus unui olar să îl ducă, însă lenevirea călugărilor nu a fost apreciată de Sfântul Ioan Botezătorul și i-a poruncit olarului să fugă cu sac cu tot. După mai mulți ani, când olarul simțea că trece la cele veșnice, i-a oferit surorii sale racla în care se afla capul, astfel racla a ajuns din mână în mână în grija unui monah pe nume Eustațiu,
potrivit pravila.ro.Sărbătoare 24 februarie
Canon de rugăciune către Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorite pe 24 februarie în calendarul creștin
O Mergătorule înainte al Domnului și Botezătorule a lui Hristos, mari și multe sunt vredniciile date ție de Dumnezeu, fiindcă tu de prorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduință și prorocie
Îngerească, te-ai și născut.
Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatălui tău s-a pecetluit.
Tu, din copilărie, în pustie ai viețuit și, ca o pasăre a cerului, desăvârșit neagoniseala ai iubit, cu agurida și cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor și al pustiilor, care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie și calea Domnului o ai pregătit.
Tu, cu duhul și cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat și nelegiuirea lui Irod și a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu ești martorul cel preavestit al Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulțimea popoarelor L-ai mărturisit și cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.
Tu, de către însuși Domnul, mai mult decât proroc ai fost mărturisit și, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Prin mijlocirea sfintelor și preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârșitului meu. Amin.