Ai o firmă cu activitate economică națională și internațională? Află ce obligații noi ai în 2024

Author: Lavinia Medrea

Fiecare an vine cu provocări noi pentru oamenii de afaceri care dețin firme în diverse domenii, iar 2024 nu este o excepție, mai ales când se au în vedere schimbările legislative care intră în vigoare din acest an și care nu sunt puține.

Din acest punct de vedere, afacerile care desfășoară activități economice la nivel național și internațional trebuie să se intereseze dacă au și alte obligații.

Dacă ai o companie care operează atât în România, cât și în alte țări, din articolul de mai jos vei afla care sunt răspunderile acesteia din punct de vedere fiscal în anul 2024.

Ce obligații au firmele românești începând cu anul 2024

Obligațiile societăților românești pe plan local în 2024

De departe, o societate înmatriculată în România sau care are managementul în țară trebuie să adere la schimbările Codului fiscal care au intrat deja în vigoare. Acestea sunt destul de multe, astfel că trebuie tratate cu atenție, în funcție de forma juridică utilizată, precum și de mărimea acesteia.

Iată care sunt cele mai importante obligații fiscale de care trebuie să ții cont în acest an, dacă ai o firmă în România:

  • implementarea e-factura, care este una dintre cele mai importante schimbări în materie de fiscalitate;
  • limitarea plafonului la plățile efectuate între firme și persoane fizice în numerar la 10.000 de lei;
  • trecerea la impozitul pe cifra de afaceri de la cel pe profit pentru firmele mari, în anumite condiții.

Dacă firma ta operează și la nivel internațional, este posibil să fii la curent cu ce presupune sistemul de facturare electronică, mai ales că în alte țări europene acesta este implementat de mai mult timp. Cu toate acestea, în unele state, e-factura este o noutate la fel ca în România, așadar, trebuie să te interesezi în legătură cu acest aspect.

Obligații ale firmelor care desfășoară activități economice în alte țări

O firmă care operează la nivel internațional trebuie să acorde atenție și altor aspecte, în special în țările în care își desfășoară activitățile de vânzare de bunuri sau prestări de servicii. Printre acestea se regăsesc:

  • nevoia de înregistrare în scopuri de TVA în statul/statele respectiv/e;
  • evitarea dublei impuneri, în cazul în care există un astfel de acord între România și țara/țările respectivă/e;
  • dacă sunt taxe care trebuie plătite în statul/statele respectiv/e și depunerea declarațiilor fiscale aferente în acest scop.

Pe lângă acestea, societățile trebuie să fie atente și la prețurile de transfer atunci când sau dacă sunt subiectul unor tranzacții intra-grup sau dacă firma românească urmează să fie preluată de una străină. În acest scop, serviciile de consultanță oferite de Mazars în România se pot dovedi de ajutor, mai ales în ceea ce privește documentația aferentă unor asemenea operațiuni.

În concluzie, o firmă cu activități în mai multe state trebuie să respecte atât legislația din România, dacă își are sediul social aici, dar și pe cea din țara sau țările în care își desfășoară operațiunile, astfel încât să fie în legalitate. Pentru siguranța sa, poate folosi un serviciu de consultanță care se poate dovedi util în mai multe situații.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.