Cum se sărbătorea Dragobetele în trecut? Tradiții străvechi românești

Autor: Bianca Vidoi

Ce trebuie să facă îndrăgostiții în ziua de Dragobete

Sursa: freepik

Dragobetele reprezintă o celebrare a iubirii în România, iar aceasta are o simbolistică importantă, veche de sute de ani.

Dragobetele este celebrat la data de 24 februarie, iar de-a lungul anilor s-au format mai multe tradiții și obiceiuri în jurul acestei sărbători ce celebrează iubirea dintre oameni. Dintre aceste tradiții pe care românii le respectă de Dragobete, unele au o vechime de peste 100 de ani, iar acestea au ca și scop menținea iubirii în viața oamenilor, a fericirii sau a sufletului pereche.

Tradiții străvechi românești de Dragobete

Ziua de Dragobete se bazează pe o legendă pe care majoritatea românilor o cunosc, mai exact acesta fiind numele fiului Babei Dochia, cel ce este cunoscut ca fiind nașul cosmic al păsărilor și animalelor. Până la jumătatea secolului XX, românii celebrau Dragobetele pe 24 sau 28 februarie, dar și pe 1 sau 25 martie. Se crede că în această zi de 24 februarie, când acesta este sărbătorit, păsările își găsesc perechea și își fac împreuna cuiburi noi, acestea fiind și vestitorii acestei sărbători a iubirii.

Citește și: Dragobetele în tradiția românească: În unele zone din România fetele le oferă dulciuri băieților

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De la această idee a fost împrumutată și logodirea oamenilor de Dragobete, pe vremuri băieții fiind nevoiți să urmărească fetele pentru care aveau o simpatie, iar după ce reușeau să le prindă, aceștia trebuiau să le pupe în fața lumii. Acest sărut pe care băiatul îl oferea fetei era echivalentul logodnei dintre cei doi, astfel prezentându-le oamenilor din preajmă că este momentul să se pregătească pentru o nuntă. În cazul în care cei doi tineri nu se sărutau de Dragobete, atunci aceștia aveau să se despartă în același an, potrivit ziarulunirea.ro.

Fetele ce nu aveau atât de mult noroc în dragoste se foloseau de zăpada ce nu s-a topit pentru a face diferite vrăji care să le aducă iubirea în cale, însă această apă topită era folosite de fete și pe parcursul anului pentru a le ajuta procesul de înfrumusețare realizat în fiecare dimineață. Se credea în acea vreme că persoanele ce nu își doreau să celebreze Dragobetele nu vor avea parte de iubire în anul în care se află, însă acestora urma să le meargă rău și să se îmbolnăvească drept pedeapsă. 

De ce nu este bine să plângem de Dragobete?

În ziua de Dragobete trebuie să fim foarte atenți la acțiunile pe care le facem, deoarece acestea ne pot aduce, fără să ne dorim, ghinion în următorul an. Din acest motiv, românii nu trebuie să sacrifice animale sau păsări de curte, pentru a nu fi stricat rostul împerecherilor acestora, ba mai mult, pentru a avea parte de belșug în gospodărie, acestea trebuie să fie hrănite foarte bine pe 24 februarie.

Nu este indicat nici să plângem de Dragobete, pentru că lacrimile curse în ziua de Dragobete aduc necazuri și supărări tot anul, motiv pentru care trebuie să evităm și să ne certăm cu oamenii din jurul nostru. Tinerii sunt încurajați ca în seara de 23 februarie să meargă în pădure să culeagă primele flori ale primăverii, iar din acestea se fac mici buchete, ce sunt păstrate lângă icoanele din casă, până la Sânziene. În ziua de Sânziene, buchetele de flori sunt aruncate în apele curgătoare pentru ca dorințele acestora să fie împlinite.