Calendar ortodox pentru ziua de 25 februarie 2024: Rugăciunea ce ne alină suferințele

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 24 feb 2024, 16:00

La data de 25 februarie 2024 este pomenit Sfântul Ierarh Tarasie 

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 25 februarie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Tarasie.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 25 februarie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Tarasie, Patriarhul Constantinopolului, ce este pomenit de două ori în calendarul creștin ortodox, pe data de 25 februarie, când a trecut la cele veșnice și în duminica închinată Sfinților Părinții de la Sinodul al-VII-lea Ecumenic. 

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 25 februarie!

Calendar ortodox 25 februarie 2024

Sărbătoare 25 februarie. Sfântul Ierarh Tarasie este sărbătorit în fiecare an pe data de 25 februarie în calendarul ortodox.

Sfântul Ierarh Tarasie s-a născut în jurul anului 730, în Constantinopol, iar acesta s-a născut într-o familie nobilă, ce i-a dat o educație aleasă. Părinții sfântului erau credincioși, iar aceștia au ales să îl crească pe Sfântul Ierarh Tarasie potrivit cuvântului Domnului, iar când acesta a mai crescut a fost îndrumat către cele mai bune școli din cetatea bizantină. 

Învățăturile importante pe care le-a dezvoltat în școlile importante în care a fost trimis de către părinți l-au ajutat pe Sfântul Ierarh Tarasie să fie avansat la curtea Împăratului Constantin al VI-lea Porfirogenetul, însă și mama sa, ce era senator, a avut un rol important în dezvoltarea acestuia.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Calendar ortodox pentru februarie 2024: Cele mai importante sărbători

La conducerea regatului se află Constantin, iar acesta era împotriva sfintelor icoane, asemenea lui Leon Isaurul, tatăl acestuia. Împăratul Leon Isaurul a început prigoana celor care cinstesc Sfintele Icoane, iar Patriarhul Pavel, ce era creștin, nu și-a mărturisit niciodată credința, iar după ce s-a îmbolnăvit, acesta a plecat din casa patriarhiei.

Când mama împăratului Constantin îl întreabă pe acesta de ce face acest lucru, Patriarhul Pavel rostește: „Boala mea și așteptarea morții celei grabnice m-au adus să iau acest chip al schimei; iar mai ales tulburarea Bisericii și grozăvia m-au silit să las scaunul patriarhiei. Căci nu se putea să scap de cursele credinței celei rele, de care m-am legat cu limba și cu mâna și de care lucru mă căiesc foarte mult.

Să nu lăsați mai mult ca eresul cel urât să pustiască via lui Hristos, în vremea credincioasei voastre împărății. Aveți lucrător iscusit care poate să păzească învățătura cea adevărată a Bisericii.”, referindu-se astfel la Sfântul Ierarh Tarasie, ce va ajunge să ocupe scaunul patriarhiei, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 25 februarie

Canon de rugăciune cătreSfântul Ierarh Tarasie, sărbătorit pe 25 februarie în calendarul creștin

Tot ce a fost pământesc în trupul tău, ai lepădat, prin ostenelile înfrânării, Sfinte Ierarhe Tarasie și viață întocmai cu a îngerilor ai petrecut pe pământ. Pentru aceasta te-au primit Cetele celor fără de trup pe tine cel ce neîncetat strigai Ziditorului: pe Tine Te preaînălțăm întru toți vecii.
Ca un chip însuflețit și ca un stâlp viu al faptelor bune și al credinței, stând de față, strigi neîncetat cu faptele și cu cuvintele, înțeleptule și pe toți credincioșii îi îndemni să te urmeze. Pentru aceea și ei uitându-se la tine, te cinstesc cu pomenire nepieritoare, Sfinte Ierarhe Tarasie.


Cu adevărată cunoștință îmbogățindu-ți turma ta, Părinte Tarasie, pe cei nesupuși i-ai dezbrăcat de cunoștința cea mincinoasă, cuvioase și i-ai arătat lipsiți și săraci la minte. Pentru aceea, după vrednicie credincioșii te mărim, ca pe un propovăduitor al adevărului.