Transalpina, cel mai înalt drum din România, va fi modernizat. CNAIR a câștigat procesul cu fostul constructor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 feb 2024, 11:31

Transalpina, cel mai înalt drum din România, va fi modernizat

Sursa: Unsplash

Transalpina reprezintă unul dintre cele mai frumoase drumuri montane din România, iar după mai mulți ani de procese, acesta va fi modernizat.

Transalpina și Transfăgărășan sunt cele două drumuri emblematice pentru România, iar după mai mulți ani de procese, Transalpina va fi modernizat. Transalpina este cel mai înalt drum din țara noastră, iar anual atrage milioane de turiști ce își doresc să vadă un peisaj rupt din basme, dar și oamenii pasionați de activități pline de adrenalină, fiind o șosea plină de curbe periculoase.

Transalpina va fi modernizată

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a preluat cel mai înalt drum din țară, Transalpina, și își dorește să îl modernizeze, după mai mulți ani de procese ce au oprit procesul. Primele lucrări de modernizare ale șoselei au început în anul 2008, însă au fost oprit după doar 4 ani, în 2012, după o serie de probleme ale societății Romstrade a omului de afaceri Nelu Iordache.

Bărbatul a fost arestat în anul 2021, alături de mai mulți şefi de la CNADNR Craiova, după ce au fost scoase la suprafață un număr de nereguli în atribuirea unui contract privind modernizarea Transalpina. Societatea a intrat în insolvență, deoarece lichidatorul nu a dorit să renunțe la contractele pe care le avea în derulare, implicit și contractul ce viza șoseaua Transalpina. După mai mulți ani de procese, CNAIR a câștigat procesul cu fostul constructor.

„Transalpina a fost un drum aflat într-un litigiu mai mulți ani. Lucrările nu au fost vreodată finalizate, având regim de drum în lucru. La intrarea în insolvență a companiei care a început lucrările de reabilitare a DN 67 C, lucrările au fost sistate și Compania de Drumuri s-a judecat cu firma de insolvență, drumul a revenit în patrimoniul nostru și putem face lucrări de intervenție”, a explicat Cristi Tudor, reprezentantul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRPD) Craiova, potrivit adevarul.ro.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Primii pași ce vor fi făcuți pentru a începe procesul de modernizare al șoselei Transalpina vor fi scoaterea la licitație a analizei și verificării drumului, pentru a continua proiectul de investiție.

Când se redeschide Transalpina în anul 2024?

Șoseaua Transalpina este una dintre cele mai cunoscute din România, iar aceasta reprezintă cel mai înalt drum din țara noastră, atingând 2.145 de metrii în Pasul Urdele.

Transalpina s-a închis în anul 2023 la data de 6 noiembrie, iar timp de aproximativ 8 luni, acest drum este închis din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, ce crește riscul numărului de accidente pe acest traseu.

Citește și: A căzut de pe munte în timp ce încerca să își facă o poză. Un bărbat din Argeș s-a prăbuși în gol pe Transfăgărășan

În lege, Transalpina trebuie să fie închisă până la data de 30 iunie, din cauza vremii nefavorabile, însă adesea autoritățile încep deszăpezirea traseului încă din luna mai, astfel încât să poată deschide șoseaua Transalpina cu câteva zile mai devreme. În anul 2023, drumul Transalpina s-a deschis la data de 20 iunie, astfel că este foarte posibil ca și în anul 2024 să se deschidă tot în luna iunie sau în momentul în care zăpada o să fie topită, astfel încât să se reducă riscul incidentelor ce ar putea avea loc.

Transalpina are o lungime totală de 148 de kilometri, iar aceasta face legătura dintre localitățile Novaci și Sebeș, trecând astfel prin patru județe, mai exact Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba.