Femeile care se pricep în ale gospodăriei prepară perfect această rețetă care este nelipsită din casele oamenilor.
Chiar dacă sunt fierți sau copți, în funcție de zone, mucenicile își fac simțită prezența în fiecare casă, iar persoanele așteaptă cu nerăbdare această perioadă pentru a le putea găti.
Ingrediente mucenici muntenești
300 g făină
150- 160 ml apă foarte caldă (dar nu peste 50 de grade),
Sare
2,5 l apă coaja de la două portocale mari
coaja de la o lămâie mare
10-12 linguri de zahăr
nucă măcinată
scorțișoară
esenţă de rom, un vârf de cuţit de sare.
Citește și: Cum faci cea mai bună salată de boeuf pentru masa de Crăciun sau de Anul Nou
Mod de prepare
Pentru început, se adaugă făina într-un vas, iar ulterior se pune un vârf de cuțit de sare.
În mijlocul vasului se toarnă apă, iar mai apoi se frământă până în momentul în care aluatul este elastic și rece.Aluatul este mutat cu grijă pe suprafața de lucru ușor presărată cu făină, se împarte în mici biluțe, iar din fiecare biluță se modelează șnururi lungi și subțiri, cu grosimea puțin mai mică decât cea a unui șiret. Aceste șnururi sunt apoi împletite într-o formă de opt.
Mucenicii sunt lăsați să se usuce până în ziua următoare. Într-o oală cu o capacitate mai mare se adaugă apă, zahăr, coaja rasă de lămâie și portocală, dar și un vârf de cuțit de sare. Odată ce amestecul începe să fiarbă, se vor pune mucenicii.
Mucenicii sunt gătiți la foc mic, iar după ce aceștia ajung la suprafața apei, se continuă fierberea pentru încă 3-4 minute.
Pentru persoanele care își doresc un gust mai intens, după servirea delicatesei se adaugă nucă.
Reţetă de mucenici din Moldova
Ingrediente
500-600 g făină
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
un plic de drojdie uscată sau un cub de 25 de g de drojdie proaspătă
două plicuri de zahăr vanilat
250 ml apă
o fiolă esență de vanilie
100 ml ulei
Sirop mucenici
200 g zahăr
400 ml apă
o fiolă esență de vanilie
pentru uns- 200 g nucă măcinată, miere după gust
Mod de preparare
Într-un recipient, se combină apa călduță, uleiul, drojdia, zahărul vanilat și esența de vanilie, creându-se astfel un amestec omogen.
Făina este adăugată treptat, iar când începe să se contureze o consistență mai densă, se începe frământarea manuală a aluatului. Se adaugă făină în cantități potrivite, până când se obține un aluat bine omogenizat, care să nu se lipească de mâini și să prezinte o textură suficient de fermă.
Timp de 10-15 minute se frământă aluatul foarte bine, iar apoi se acoperă cu ajutorul unui prosop pentru a putea crește într-un loc care îi oferă căldură. După 30 de minute, acesta se va împărți în bucăți egale.
Fiecare bucată de aluat este rulată cu grijă pentru a forma fâșii, iar acestea sunt ingenios împletite pentru a crea caracteristica formă de 8 a mucenicilor.
După ce au fost modelați, mucenicii sunt așezați în tavă, pe hârtie de copt, și li se acordă încă 30 de minute pentru a crește în dimensiune.
Ulterior, tava se va pune în cuptorul preîncălzit la o temperatură de aproximativ 200 de grade Celsius, iar mucenicii sunt lăsați să se coacă timp de 30-40 de minute.
Siropul este preparat prin dizolvarea zahărului în apă, iar amestecul trebuie fiert timp de 10-15 minute. După această etapă, focul este oprit, iar esența de vanilie este adăugată cu grijă. Mucenicii, ieșiți din cuptor într-o nuanță aurie, sunt lăsați să se răcească timp de aproximativ zece minute, iar apoi stropiți cu sirop.
După ce ați parcurs acești pași, delicatesele sunt gata să fie servite alături de cei dragi sau prieteni! Poftă bună!