Cum se calculează ajutorul de șomaj în 2024: Lista actelor care trebuie depuse la ANOFM

Autor: Denisa Irimia

Cum se calculează ajutorul de șomaj

Sursa: freepik

Cetățenii din România care se confruntă cu lipsa unui loc de muncă pot a primi un sprijin financiar din partea statului. Este vorba de ajutorul de șomaj. Iată cum se calculează în 2024!

Procedura de solicitare a ajutorului de șomaj este simplificată și nu implică formalități complicate, facilitând astfel accesul la resursele necesare pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă.

Ajutorul de șomaj constituie o modalitate de protecție socială pusă la dispoziție pentru cei aflați în căutarea unei oportunități de angajare.

Este o formă de asistență care are ca scop susținerea financiară și să acopere nevoile celor care se confruntă cu absența unui loc de muncă, facilitând astfel perioada de tranziție până la găsirea unei noi activități profesionale.

Cine poate primi ajutor de șomaj în 2024?

Persoanele eligibile pentru a primi sprijin de șomaj sunt cele care au participat la contribuirea în cadrul sistemului de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni anterioare depunerii cererii pentru indemnizația de șomaj.

Citește și: Ce bani vor primi pensionarii din România după recalculare dacă au lucrat 24, 35 sau 45 de ani. Formula de calcul a fost modificată

La momentul înregistrării dosarului pentru obținerea ajutorului de șomaj, solicitantul trebuie să se afle într-o situație în care nu realizează venituri sau veniturile sale nu depășesc valoarea indicatorului social de referință (ISR).

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Acest criteriu asigură că cei care beneficiază de sprijin financiar sunt într-adevăr în nevoie și că ajutorul este acordat celor care se confruntă cu dificultăți financiare semnificative.

Este important ca cei care depun cerere pentru indemnizație să înțeleagă că nu au dreptul să solicite sprijin financiar în situația în care refuză o ofertă de muncă adecvată nivelului lor de educație sau refuză să participe la programele de formare profesională oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Este esențial să fie conștienți că refuzul de a se angaja în astfel de oportunități de muncă sau de a participa la programele de pregătire profesională poate afecta eligibilitatea lor pentru indemnizație.

Acte necesare

  • Cerere-tip;
  • Actul de identitate (original);
  • Actele de studii și de calificare (original și copie);
  • Adeverință medicală care să ateste starea de sănătate sau aptitudinea pentru muncă, inclusiv eventuale restricții medicale;
  • Documente emise de organele financiare teritoriale care să demonstreze că solicitantul nu realizează venituri sau că veniturile provenite din activități monitorizate legal nu depășesc valoarea indicatorului social de referință (ISR) – 598 de lei;
  • Cartea de muncă în original și copie;
  • Dispoziție (decizie) eliberată de la ultimul loc de muncă, care să conțină data și motivul încetării raportului de muncă sau de serviciu;
  • Adeverință care să confirme plata contribuțiilor la fondul asigurărilor de șomaj, obținută de la ultimul loc de muncă.

Ce valoare are ajutorul de șomaj în 2024

Șomajul constituie o problemă semnificativă cu care se confruntă societățile la nivel global, iar situația din România nu face excepție. În acest context, se pun întrebări despre cuantumul indemnizației de șomaj pentru un salariat cu o perioadă de cotizare de 30 de ani și o bază de calcul de 34.326 lei.

Suma alocată pentru indemnizația de șomaj variază în funcție de durata perioadei în care beneficiarul a contribuit la sistemul de asigurări sociale.

În cazul celor care au o perioadă de cotizare de minimum un an, se utilizează valoarea indicatorului social de referință (ISR) la momentul stabilirii acestuia drept bază de calcul pentru indemnizație.

Pentru persoanele care au o perioadă de cotizare mai extinsă, se utilizează o cotă procentuală aplicată la media salariului de bază lunar brut, calculată pe baza veniturilor din ultimele 12 luni de cotizare.

Așadar, valoarea ajutorului de șomaj depinde de ISR:

  • 75% din valoarea ISR (adică 448,5 lei) pentru un stagiu de cotizare de cel puțin un an
  • 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare (3%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani, 5%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani, -7%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani, 10%, pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani)