Cât va ajunge să coste carnea de miel de Paște 2024: La ce anume trebuie să fie atenți românii când aleg să cumpere carnea din magazine sau din piețe

Autor: Cristina Mocanu

Cât va costa carnea de miel de Paște 2024?

Sursa: pixabay.com

Carnea de miel se va scumpi de Paștele Ortodox 2024, în comparație cu anul precedent.

Românii aleg ca pe masa de Paște să aibă obligatoriu carne de miel, însă în acest an mielul se va scumpi și cu 15% față de anul 2023. Iată cât va ajunge să coste carnea de miel în acest ani și la ce anume trebuie să fim atenți atunci când o vom achiziționa de la rafturi.

Cât va costa carnea de miel de Paște 2024?

Din păcate avalanșa de scumpiri nu se oprește nici în acest an, iar masa de Paște ar putea fi mai scumpă comparativ cu anii precedenți, mai ales că fermierii au început să anunțe prețuri mai mari pentru carnea de miel.

În ciuda faptului că mai sunt peste două luni până la sărbătoarea Paștelui, fermele românești deja se pregătesc pentru această perioadă, iar odată cu apariția mieilor apar și scumpirile.

Anul acesta, Paștele vine mai târziu în calendar, ceea ce va influența și prețurile cărnii de miel, punând presiune pe bugetele familiale.

Potrivit realitatea.net, prețul cărnii de miel în viu este deja cu până la 15% mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent și se anticipează că va continua să crească înainte de sărbătoarea Pascală. Comparativ cu anul trecut, când un kilogram de miel în viu se vindea cu aproximativ 20 de lei, prețul a crescut semnificativ.

Această creștere se va resimți și mai acut în perioada sărbătorii, când consumul de carne de miel este tradițional.

Anul acesta, Paștele, care pică pe 5 mai, aduce cu sine miei mai mari și mai grei, ceea ce va conduce inevitabil la o creștere și mai pronunțată a prețurilor. Se estimează că prețul unui miel de peste 35 de kilograme va fi între 18 și 20 de lei pe kilogram de carne, ajungând astfel la aproximativ 700 de lei pe cap de miel.

Această realitate afectează în mod direct familiile cu bugete restrânse, care vor avea dificultăți în a-și permite această tradiție.

Citește și: Moșii de iarnă 2024 pică în sâmbăta dinantea Duminicii Lăsatului Sec de Carne. Obiceiuri, tradiții și superstiții

La o fermă de oi din județul Botoșani, mieii au deja între 7 și 8 kilograme, iar în ciuda creșterii prețurilor, oamenii spun că nu sunt dispuși să renunțe la tradiția de a consuma carne de miel de Paște.

Cu toate acestea, la raft, prețurile vor fi și mai mari. Anul trecut, prețul unui kilogram de carne de miel a atins 65 de lei, față de 35 de lei cu un an în urmă. Acest lucru reprezintă o povară semnificativă pentru mulți consumatori.

În marile lanțuri de supermarket-uri, se găsesc în prezent doar produse din berbecuț și oaie, iar aceste alternative pot părea mai puțin accesibile pentru anumite bugete.

Din cauza noilor scumpiri, unii oameni sunt deja în căutarea unor alternative pentru a reduce cheltuielile legate de sărbătorile pascale. O opțiune pe care unii români o iau în considerare este să împartă costurile cu alte persoane sau să aleagă alternative mai puțin costisitoare pentru masa de Paște.

În ciuda creșterii prețurilor și a presiunii financiare pe care o aduce, carne de miel rămâne o parte integrală a tradiției pascale pentru mulți români. Pentru aceștia, sacrificiul financiar poate fi justificat de importanța culturală și spirituală a acestei sărbători. Cu toate acestea, pentru alții, a face față creșterii prețurilor poate fi o provocare reală, iar unele familii se vor vedea nevoite să găsească alternative pentru a menține tradiția fără a-și depăși bugetele strânse.

La ce trebuie să fim atenți atunci când alegem să cumpărăm carnea de miel?

România este al doilea cel mai mare producător de carne de oaie din Uniunea Europeană, cu o cotă de piață de 17% și cu un număr de 6,3 milioane de capete tranșate. Cel mai mare producător este, însă, Estonia.

- Mielul este un tip de carne roşie, alături de cea de vită şi de porc. Spre deosebire de carnea albă, cum este cea de pui şi de pește, carnea roşie are un conţinut mai mare de fier. Carnea de miel este o sursă importantă de proteine, vitamine (B3, B12) şi minerale (zinc, fosfor, seleniu), dar conţine şi grăsimi.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Atunci când vreți să achiziționați carne de miel trebuie să fiți foarte atenți la:

- Achiziționați carnea doar din spațiile și unitățile autorizate sanitar veterinar

- Caserola cu carne de miel trebuie să fie intactă

Citește și: Câte zile libere vom avea de Paște în 2024

- Asigurați-vă de valabilitatea produsului şi de restul informațiilor esențiale, precum proveniența și modul de creștere.

- Carnea de miel, inclusiv organele, trebuie să fie verificate, mai exact să aibă obligatoriu un certificat sanitar veterinar şi să poarte marca de sănătate

- Carcasa de miel încă îşi păstrează elasticitatea şi culoarea rozalie (la suprafaţă), fiind învelită cu un strat ușor de grăsime albă, uscată şi sfărâmicioasă.

- Tendoanele şi articulațiile sunt tari şi lucioase

- Ochii, exact ca la carnea de pește, trebuie să fie strălucitori şi limpezi, cât despre dentiție, în general, ovinele nu au incisivi pe maxilarul superior, ci doar pe cel inferior.

- Este înțepător, specific de oaie. Nu achiziționați carne care nu are niciun fel de miros.

- În viu, mielul nu trebuie să fie mai mic de 12 kg (cel puţin două luni de la fătare) deoarece carnea unui miel foarte tânăr conţine toxine care o vor face greu de digerat.