Sfinții 40 de Mucenici 2024. Tradiții de Ziua Bărbatului

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 09 mar 2024, 04:57

Ce traditii au loc de Ziua Barbatului

Sursa: doxologia

Sărbătoarea are loc pe data de 9 martie și marchează un moment semnificativ în tradiția creștină. Descoperă motivul pentru care în această zi bărbații consumă 44 de pahare.

Pe data de 9 martie, sărbătoarea este legată de cei 40 de Mucenici, marcând amintirea celor 40 de Martiri. În afară de semnificația creștină a acestei zile, românii respectă diverse tradiții pe tot parcursul acestei zile.

Citește și: Când se sărbătorește Ziua Bărbatului în 2024

Sfinții 40 de Mucenici 2024

O tradiție populară în această zi este consumul a 44 de pahare de alcool, de obicei vin.

Se spune că bărbații ar trebui să consume această cantitate în amintirea celor 40 de Sfinți Mucenici. Vinul, de obicei de culoare roșie, este considerat a simboliza sângele vărsat de Mucenicii din cetatea Sevastiei.

O altă explicație populară care susține tradiția celor 44 de pahare este că acest număr simbolizează cele 40 de zile de post înaintea sărbătorii de Paște, precum și cele patru zile ale Postului Mare care încep la data de 9 martie.

Cei care nu pot consuma 44 de pahare de alcool ar trebui să mănânce sau să guste măcar puțin din vin, sau să se stropească cu el conform tradiției. Prin aceasta, se crede că vor atrage norocul și puterea de a depăși cu succes orice provocare a vieții.

Citește și: Calendar ortodox pentru luna martie 2024: Sărbători cu cruce roşie şi cruce neagră

Alte tradiții de Sfinții 40 de Mucenici

În perioada premergătoare sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici, este tradițional să se țină un post riguros de 8 sau 9 zile, caracterizat prin abstinența de la produse de origine animală și băuturi alcoolice.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În această zi, se gătesc diverse bucate tradiționale, precum mucenicii sau sfinții. Mucenicii sunt simbolici pentru data de 9 martie. Femeile de la gospodărie pot pregăti două variante de mucenici: cei moldovenești sau cei în zeamă, fierți.

Un alt obicei tradițional este de a aduce aminte de cei decedați și de a le oferi mâncare și băutură, exprimând astfel respect și recunoștință.

Gospodinele duc pomana dimineața la biserică pentru a fi sfințită de către preot.

În anumite regiuni, există tradiția ca tinerii să se spele cu zăpadă, având în vedere că acest gest este considerat a fi o purificare spirituală și o modalitate de a-și asigura sănătatea în anul care vine.

Tradiții de Mucenici

În toată țara, femeile din diverse gospodării vor pregăti pe 9 martie colaci copți cu nucă și miere în forma cifrei 8, sau mucenici fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă.

Această tradiție este considerată a aduce prosperitate în familii în România.

Pentru a-ți asigura norocul pe tot parcursul anului, este important să participi la praznice și să împarți alimente în memoria celor decedați, deci ar fi benefic să aduci și tu o ofrandă.

Totodată, conform tradiției, poți beneficia de un an întreg plin de noroc dacă reușești să eviți orice conflict în această zi. Se spune că dacă te cerți în ziua Sfinților Mucenici, riști să atragi necazuri și conflicte pe tot parcursul anului.

Prin urmare, evitarea certurilor în această zi ar putea contribui la o viață lipsită de probleme și tensiuni în perioada următoare.

În ziua Sfinților Mucenici, se obișnuiește să se facă o prognoză a vremii pentru întregul an. Din vechime se spune că dacă plouă în această zi, atunci va ploua și în ziua de Paști. Pe de altă parte, dacă se aude un tunet în timpul zilei, acesta este considerat un semn suspicios, indică faptul că urmează o vară propice pentru culturi și că recoltele vor fi mai bogate decât se așteaptă agricultorii.

Dacă în seara dinaintea sărbătorii vremea devine rece și îngheață solul, atunci se spune că iarna va persista până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe, indicând, fără îndoială, o toamnă extinsă.