Cum arată văcuțele din rasa Black Angus, care produce cea mai scumpă friptură din lume. Se crește și în România

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 01 mar 2024, 16:53

Friptura de vită din rasa Black Angus este una dintre cele mai scumpe din lume

Sursa: Pixabay

În lumea fermelor de creștere a vitelor, rasa Black Angus devine din ce în ce mai cunoscută pentru producția celei mai scumpe fripturi din lume. Însă, întrebarea rămâne: cum arată aceste văcuțe elegante care stau la baza acestui deliciu culinar de lux?

Cu blana lor caracteristică, de un negru intens și strălucitor, văcuțele Black Angus sunt adevărate bijuterii ale peisajului pastoral. Trăsătura distinctivă a acestei rase este absența sau dimensiunile reduse ale cornilor, oferindu-le un aspect mai compact și rafinat. Puțini știau că rasa Black Angus se crește și la noi în țară.

Rasa Black Angus este cunoscută pentru producția celei mai scumpe fripturi din lume

Rasa de vaci Black Angus se remarcă printr-un aspect distinctiv și o istorie bogată, iar motivul pentru care este considerată una dintre cele mai scumpe rase de vită din lume este legat de calitățile excepționale ale cărnii produse și de practicile selective de creștere. Văcuțele Black Angus sunt recunoscute pentru blana lor de culoare neagră lucioasă, care contribuie la aspectul lor elegant. Aceste animale prezintă, de asemenea, o musculatură bine dezvoltată și au adesea cornii de dimensiuni reduse sau chiar absenți.

Aspectul compact și robust al văcuțelor contribuie la atracția rasei și la imaginea lor iconică.

Rasa Black Angus își are originile în Scoția, unde a evoluat de-a lungul secolelor. Aceste vaci au fost aduse în America de Nord în secolul al XIX-lea și au fost rafinate și îmbunătățite în special în zonele din Statele Unite, precum statul Aberdeen din Dakota de Sud. Selecționarea atentă a animalelor cu calități dorite a dus la consolidarea standardelor acestei rase și la obținerea unor caracteristici genetice superioare.

Cea mai scumpă vită din lume provine din carne de Black Angus datorită mai multor factori. În primul rând, carnea Black Angus este apreciată pentru textura sa fină, suculența și marmorarea distinctivă, adică prezența uniformă a grăsimii între fibrele musculare. Acest lucru conferă cărnii o gustare bogată și o textură excepțională.

Citește și: Cât va ajunge să coste carnea de miel de Paște 2024: La ce anume trebuie să fie atenți românii când aleg să cumpere carnea din magazine sau din piețe

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Fermierii care cresc Black Angus adoptă adesea practici de creștere atent controlate, care includ hrănirea de calitate și condiții optime de trai pentru animale, contribuind astfel la calitatea superioară a cărnii. Pe piața mondială, carnea Black Angus este adesea percepută ca un produs gourmet, ceea ce sporește cererea și, implicit, prețul său, făcând-o astfel una dintre cele mai scumpe opțiuni pentru iubitorii de carne de înaltă calitate. Trebuie să știi că pentru 300 de grame de vită provenită de la rasa Black Angus, poți ajunge să scoți din buzunar chiar și suma de 130 de lei.

Rasa Black Angus se crește și în România

În România, creșterea rasei Black Angus a devenit din ce în ce mai populară, atrăgând atenția fermierilor care apreciază calitatea superioară a cărnii și adaptabilitatea acestei rase la condițiile locale. Fermierii români au îmbrățișat cu entuziasm rasa Black Angus datorită performanțelor sale notabile în ceea ce privește producția de carne și calitățile sale de adaptare la diferite tipuri de medii. 

Fermierii români dedicați creșterii rasei Black Angus acordă o atenție deosebită hrănirii și îngrijirii animalelor pentru a asigura condiții optime de creștere și, implicit, o calitate superioară a cărnii. Această creștere atent controlată și respectarea standardelor de selecție au contribuit la consolidarea poziției rasei Black Angus pe piața locală, satisfăcând cererea crescută pentru carne de înaltă calitate. Astfel, această rasă iconică a devenit nu doar un simbol al calității gastronomice, ci și un element important în peisajul agricol românesc.

Citește și: Cât costă un kilogram de pastramă de oaie făcută de familia Sterp. Prețul a stârnit multe controverse în online

În anul 2021, în județul Cluj existau deja șase ferme cu un număr total de 850 de vite din rasa Black Angus. 

"Rasa este în plină dezvoltare. Pentru că se pretează foarte bine în creştere intensivă, semi-intensivă, valorifica foarte bine păşunatul, iar pe timp de iarnă resturile vegetale, gen paie, fânul, şi altele sunt produse care rezultă din cultura mare. E o carne mult mai valoroasă." spunea la acea vreme Nicolae Pivariu, director DSVSA Cluj, în cadrul unei emisiuni.