Cimitirul în care este îngropat Alexei Navalnîi a fost închis de poliție. Rușii nemulțumiți scandează în fața porții: „Lăsați-ne să intrăm”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 04 mar 2024, 12:44

Cimitirul în care este îngropat Alexei Navalnîi a fost închis de poliție. Sute de ruși scandează în fața porții: „Lăsați-ne să intrăm”

Sursa: Profimedia

Cimitirul Borisovo din sud-estul Moscovei, unde opozantul rus Alexei Navalnîi a fost înmormântat, a fost închis duminică, în timp ce sute de oameni așteptau la coadă pentru a depune flori la mormântul acestuia.

Chiar și în a treia zi consecutivă, rușii s-au adunat pentru a-i aduce un ultim omagiu liderului opoziției, ale cărui susținători îl consideră responsabil pe președintele Vladimir Putin pentru moartea sa.

Cimitirul Borisovo a fost închis

Într-o zi însorită, sute de persoane s-au strâns la cimitir pentru a arăta respectul față de disidentul Navalnîi, iar printre acestea se aflau chiar și familii cu copii.

Cu toate acestea, poliția a închis porțile cimitirului în timp ce oamenii încă așteptau să intre pentru a-și aduce omagiul.

Imagini cu oameni care aruncau flori peste gard au fost distribuite pe rețelele sociale.

Citește și: Ultimul interviu cu Alexei Navalnîi, înainte de a muri. „Întreaga elită a lui Putin este complet coruptă” Detalii inedite scoase la iveală de opozantul rus

Florile acoperă în întregime mormântul lui Navalnîi. Oamenii care nu mai pot intra în cimitir scandează: „Lăsați-ne să intrăm!”

Vladimir Putin ar fi responsabil de moartea lui Alexei Navalnîi

Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare din Siberia, după ce i s-ar fi făcut rău după o plimbare, spun rușii. Cu toate acestea, motivele sunt îndoielnice. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aliații lui Aleksei Navalnîi au declanșat o anchetă privind circumstanțele morții acestuia în închisoarea „Lupul polar” din districtul autonom Iamalo-Nenețk, aflat dincolo de Cercul Polar.

În timp ce susținătorii disidentului îl consideră pe Putin responsabil, președintele rus, aflat în plină campanie electorală, a ales să nu comenteze moartea acestuia și nu a rostit niciodată numele lui Navalnîi în public.

Într-un context plin de controverse și emoții, moartea lui Alexei Navalnîi continuă să provoace reacții puternice în societatea rusă, iar chemările la transparență și responsabilitate cresc în intensitate pe măsură ce evenimentele se desfășoară în urma închiderii cimitirului Borisovo.

„Coada creşte minut în minut”, a comentat un simpatizant al lui Navalnîi pe reţelele de socializare.

Citește și: Motivul pentru care soția lui Alexei Navalnîi și copiii acestuia nu au participat la înmormântarea opozantului rus. Cel puțin 91 de persoane au fost reținute

Oamenii nu se limitează doar la aducerea de garoafe și trandafiri; ei aduc și afișe, jucării și alte obiecte în semn de omagiu.

Participanții au relatat că atât sâmbătă, cât și duminică, prezența poliției s-a redus, iar forțele de ordine nu au intervenit excesiv sau efectuat arestări în ultimele două zile la Moscova.