Moșii de Iarnă sunt pomeniți la data de 9 martie 2024, iar această sărbătoare este celebrată în toate bisericile din România, pomenind persoanele decedate. Persoanele apropiate ale decedatului vin în lăcașele de cult pentru a se ruga alături de preot pentru sufletele oamenilor trecuți la cele sfinte, dar și pentru a da de pomană, drept jertfă.
Pe 9 martie sărbătorim Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților
În anul 2024, Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților, așa cum este cunocută în popor, pică în luna martie, mai exact la data de 9 martie, dată cu o mare însemnătate pentru credincioși, amintindu-și de persoanele trecute la cele sfinte. Cu această ocazie, românii își amintesc persoanele decedate, fiind una dintre cele trei zile destinate pomenirii celor decedați.
Cu ocazia Moșilor de Iarnă, credincioșii țin cont de numeroase tradiții și obiceiuri, pentru liniștea sufletelor celor decedați, precum realizarea unui pomelnic cu numele celor adormiți, ce trebuie oferit preotului înainte de rostirea Sfintei Liturghii, alături de cărbuni, tămâie
Citește și: Ce trebuie să spui când dai sau primești de pomană?
Anul 2024 este unul special față de cei precedenți, deoarece Moșii de Iarnă pică în aceeași zi cu Moșii de Primăvară, dar și cu Mucenicii. Totodată, seara de 9 martie anunță pentru credincioși începutul Săptămânii Albe, mai exact oamenii se pregătesc pentru Postul Paștelui, astfel că începând cu data de 10 martie, aceștia vor începe să renunțe la carne.
Ce se dă de pomană cu ocazia Moșilor de Iarnă
Cu ocazia Moșilor de Iarnă, persoanele apropiate omului decedat trebuie să dea de pomană colaci şi colivă, dar să se și roage pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice. Este recomandat ca oamenii să ofere și vase cu mâncare, nu doar pachete cu diferite produse alimentare, cele mai comune și importante fiind colacii, plăcintele, produsele lactate, sarmalele, piftia, dulciurile cu miere și nuci.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Din acest obicei nu poate să lipsească lumânarea, apa și coliva, deseori apa fiind dată de pomană într-o cană nouă, alături de o lumânare. Este bine ca în ziua în care se pomenesc Moșii de Iarnă să aprindem câte două lumânări, una pentru a lumina calea celor stinși din viață și una pentru a ne ruga pentru binele și sănătatea familiei și a propriei persoane, potrivit viva.ro .
Există unele zone din România în care oamenii pun alături de colivă și un bănuț, ce sunt oferite unei persoane mai puțin norocoase, astfel încât să aducă spor în următoarea perioadă.
Rugăciunea puternică de rostit pentru Sâmbăta Morților
Alături de colacii pe care credincioșii trebuie să îi dea de pomană, aceștia trebuie să rostească o rugăciune puternică de Moșii de Iarnă, pentru sufletul persoanelor decedate, iar aceasta este rugăciunea pe care este bine să o rostim pe parcursul zilei de 9 martie 2024.
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”