Șeful OMS avertizează asupra unei noi pandemii: „Un nou patogen care provoacă o nouă boală” Ce urmează după Covid-19

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 07 mar 2024, 23:33

Șeful OMS avertizează asupra unei noi pandemii: „Un nou patogen care provoacă o nouă boală” Ce va urma după Covid-19

Sursa: Facebook

Directorul General al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a tras un semnal de alarmă cu privire la apropierea unei noi pandemii, afirmând că este o chestiune de "când, nu dacă".

Avertizarea vine în contextul reflecției asupra pandemiei de coronavirus și a eșecului vaccinării în țările considerate "cele mai sărace" din lume.

Șeful OMS avertizează asupra unei noi pandemii

Ghebreyesus a subliniat consecințele tragice ale întârzierii vaccinării în aceste regiuni, soldate cu pierderi de vieți omenești. În discursul său, el a subliniat că o altă pandemie este inevitabilă și că lumea nu este pregătită adecvat pentru a-i face față.

A afirmat că, în cazul unei noi pandemii, multe dintre problemele cu care ne-am confruntat în perioada pandemiei de coronavirus  din 2020-2022 ar putea reveni.

Citește și: Gripa face ravagii în România: Un copil, din Onești, și-a pierdut viața după ce a ajuns la spital cu febră mare și convulsii

Mesajul său nu se oprește aici.

Șeful OMS îndeamnă îndemnând liderii mondiali să renunțe la abordarea egoistă a "fiecare țară pentru sine" și să se angajeze într-o coordonare globală.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ghebreyesus a subliniat importanța dezvoltării unei metode de colaborare și solidaritate la nivel global pentru a contracara amenințarea unei noi pandemii.

Ce pericole aduce Boala X și de ce este importantă vaccinarea 

Această avertizare vine într-un moment în care lumea se confruntă cu provocări legate de distribuirea echitabilă a vaccinurilor și gestionarea resurselor în timpul pandemiei curente. 

Citește și: De ce Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România? Vezi tot ce trebuie să știi despre această boală

„Istoria ne învață că următoarea pandemie este o chestiune de când, nu dacă. Aceasta poate fi cauzată de un virus gripal, sau un nou coronavirus, sau poate fi cauzată de un nou patogen despre care nici măcar nu știm încă- ceea ce numim Boala X.

A existat multă atenție acordată recent Bolii X. Am folosit pentru prima dată termenul de Boala X în 2018 ca un substitut pentru o boală încă necunoscută pentru care totuși ne putem pregăti. COVID-19 a fost o Boală X, un nou patogen care provoacă o nouă boală, dar va exista o altă Boala X, sau o Boala Y sau o Boala Z. Și, așa cum stau lucrurile acum, lumea rămâne nepregătită”, a
declarat șeful OMS.

Potrivit unor experți în sănătate publică, următoarea boală X va fi zoonotică, ceea ce înseamnă că va proveni de la animale sălbatice sau domestice, urmând ca mai apoi să infecteze oamenii. Ebola, HIV/SIDA și  COVID-19  au fost focare zoonotice.